Magyar gazdaság

Hálózattá bővül a balatoni bringakör

Napokon belül indul a négy kiemelt idegenforgalmi fejlesztési térség kerékpáros hálózatának fejlesztése.

A Balatonnál, a Tisza-tónál, a Felső-Tisza és a Nyírség, valamint a Sopron-Fertő tó térségében 2020 őszére épül ki a szervizpontok, a kölcsönzők és a pihenőpontok hálózata, továbbá létrejön a turisztikai attrakciók és helyi szolgáltatások adatbázisa egy Ginop program keretében. A Balatonra 1,2 milliárd forint jut, de a többi régió is egyenként több százmilliós keretből gazdálkodhat majd. A fejlesztés részeként a 206 kilométer hosszú balatoni bringakör 600 kilométernyi ajánlott túraútvonallal bővülhet a meglévő úthálózat feltérképezésével és kitáblázásával – tájékoztatta a Világgazdaságot a program balatoni és Tisza-tavi konzorciumát vezető Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke. Mint Princzinger Péter elmondta, csomagajánlatokat alakítanak ki a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia koncepciója mentén turisztikai attrakciók és szolgáltatások összekapcsolásával. Így a hathetes balatoni főszezon kiegészíthető a májussal és júniussal, valamint a nyár végétől október végéig tartó további bő két hónappal.

Az egyre népszerűbb balatoni kerékpározás manapság jobbára csak a bringakörre korlátozódik, de az erdei és mezőgazdasági utakkal is kibővülő nagy bringakör bekapcsolhatja a kerékpáros turizmus vérkeringésébe a tóparttól akár 20-30 kilométerre lévő idegenforgalmi kínálatot, szolgáltatásokat.

A támogatói döntések tavaly év végén megszülettek, a program gyakorlati része most startol a tervezett nyomvonal véglegesítéséhez szükséges helyszínbejárásokkal, felmérésekkel és az érintett ingatlanok jogi helyzetének vizsgálatával, hiszen az úthálózatot egységes jelölésekkel és pihenőhelyekkel fogják ellátni. Balatonfüreden, Balatonföldváron és Keszthelyen lesz a három jól felszerelt kerékpáros szolgáltató központ. A program minden eleme, a pihenőpontokra tervezett száz építmény megtervezése, gyártása és telepítése, az útirányjelző táblák beszerzése és kihelyezése, vagy a térképek, az adatbázis és az arra épülő honlap, illetve applikáció létrehozása közbeszerzési eljáráshoz kötött. A balatoni konzorciumnak az MKSZ, az MTÜ és a Kisfaludy Zrt. mellett a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány is a tagja. Az MKSZ a konzorcium képviseletében tizenkét érintett szervezet és település vezetőivel kötött együttműködési megállapodást – hangsúlyozta Princzinger Péter. A Balaton térségben körülbelül négyezer kerékpár kölcsönözhető, igencsak eltérő minőségben és áron. A kerékpározók számának felmérése érdekében három ponton szerelnek majd fel forgalomszámláló berendezést. A túraútvonal-hálózatról és a csomagajánlatokról hat nyelven informálják majd az érdeklődőket.

Listával jön az I bike Budapest

A Bringabarát Budapest 12 pontjáért rendezik meg április 28-án az I bike Budapest felvonulást április 28-án – közölte a Magyar Kerékpárosklub az MTI-vel. A rendezvényre több tízezer kerékpárost várnak. A pontok között szerepel a belváros összekötése a külvárosokkal, a Hűvösvölgybe vezető kerékpárút modernizálása, kerékpárút létesítése a pesti alsó rakparton és kétoldali kerékpársáv a Bajcsy-Zsilinszky úton.

 

turizmus
Ezek is érdekelhetik