Magyar gazdaság

Jól halad az agrártámogatás-védő aláírásgyűjtés

Teljes mellszélességgel támogatja az agrártárca a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által indított aláírásgyűjtést az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért – ennek érdekében egy országjárás is kezdődik, mondta Nagy István agrárminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. 

A miniszter kiemelte, hogy az Európai Bizottság 2020 után, számottevően csökkentené a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetését.

A szűkebb forrásokkal többek között meggátolnák az ágazat fejlődését, nehéz helyzetbe kerülhet a vidéken élők megélhetése is.

Ez teljesen elfogadhatatlan, mivel nemcsak az ágazat, hanem az egész ország jövőjét hátrányos érinti. Ezért arra buzdít minden magyar állampolgárt, hogy akár online, a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon, akár a falugazdászoknál vagy a megyei igazgatóságokon elérhető íveken, támogassák aláírásukkal a kezdeményezést – tette hozzá.

Fotó: MTI / Varga György

Hétfő estig 10161-en csatlakoztak ahhoz a petícióhoz, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) indított az uniós közös agrárpolitika forrásainak megőrzéséért

– jelentette be Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A támogatáscsökkenés a magyar gazdákat különösen hátrányosan érintené, mivel fejlesztési források nélkül versenyhátrányba kerülnének.

Ha a növekvő kötelezettségek mellett vonnák el a forrásokat, az európai agrártermelők költségeik növekedését vélhetően az árakban érvényesítenék, illetve nagyobb arányban jelennének meg az uniós piacon a jóval lazább élelmiszerbiztonsági előírások mellett előállított harmadik országbeli élelmiszerek – fejtette ki.

Magosz agrártámogatás Európai Unió aláírásgyűjtés NAK
Kapcsolódó cikkek