Magyar gazdaság

Pénzügyekben nem változott a gondolkodásunk dédanyáink óta

Befektetésekben jobbak a nők, mint a férfiak – ezt támasztja alá minden statisztika. Ehhez képest meglepő, hogy a fiatalabb korosztály is átadja az irányítást pénzügyi téren férfi partnerének.

A kaliforniai Berkeley az 1991 februárja és 1997 januárja közötti tőzsdei kötéseket vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy bár a férfiak 45 százalékkal többet kereskedtek, mégis a nők voltak azok, akik évi 0,94 százalékkal túlteljesítették nyereségben az erősebb nemet. A Warwick Business School frissebb, 2012 áprilisa és 2016 júliusa között végzett kutatása még meggyőzőbb eredményt mutatott, a nők teljesítménye ebben az időszakban már évi 1,2 százalékkal múlta fölül a férfiakét.

Fotó: AFP

Ehhez képest meglepő, hogy a fiatalabb korosztály is átadja az irányítást pénzügyi téren férfi partnerének. A svájci UBS banknak a héten nyilvánosságra hozott felmérése szerint a 20 és 34 év közötti nők 59 százaléka hagyja a befektetési és pénzügyi tervezési döntéseket a házastársára, az idősebb generációk jobban ragaszkodnak e téren az önállósághoz.

„Az eredmény nagyon meglepő – mondta a Bloombergnek Marielle Schurig, a UBS Financial Services alelnöke.

– Szemtanúi vagyunk, hogy a nők azonos jogokért és lehetőségekért, nagyobb tiszteletért harcolnak a munkahelyen és otthon is. De mihez kezdünk, mi­után magas pozíciót érünk el, és megkerestük a pénzt?”

A felmérésben 3652 olyan nőt kérdeztek meg világszerte, aki legalább 250 ezer dollárnyi befektethető vagyonnal rendelkezik, az eredményből pedig kiderült, hogy ha pénzügyekről van szó, akkor az emancipált nők nagyrészt ugyanúgy gondolkodnak és cselekszenek, mint egy évszázaddal ezelőtt.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

befektetések UBS Financial Services
Kapcsolódó cikkek