Magyar gazdaság

Vitézek helyett turisták

Kilenc helyszínen kezdődött meg a kivitelezés, és a közbeszerzési eljárások lezárulta után 14 további helyen indulnak meg a kivitelezési munkálatok a Nemzeti kastély- és nemzeti várprogram keretében – tájékoztatta a Világgazdaságot az épületek fejlesztésével kapcsolatos teendőket közfeladatként ellátó NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

A műemlékmentő program 39 épület – 20 kastély és 19 vár – megújulását és új funkciókkal történő bővítését célozza. A kastélyprogram épületeinek helyrehozására 37,5 milliárd forint európai uniós és hazai támogatás áll rendelkezésre, a várprogramban szereplő műemlékekre pedig összesen 25,8 milliárd forintot terveznek e forrásokból fordítani. A programban szereplő várak és kastélyok nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új attrakciókkal és szolgáltatásokkal is gazdagodnak, hogy – adottságaikhoz igazodva – megfeleljenek korunk turisztikai igényeinek.

A munkálatok már folyamatban vannak az oroszlány–majkpusztai Esterházy-kastély és kamalduli remeteség, a füzérradványi Káro­lyi-kastély, a bajnai Sándor–Metternich-kastély, a tatai Esterházy-kastély, a dégi Festetics-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a sümegi Püspöki Palota, a szabad­kígyósi Wenckheim-kastély és a mosonmagyaróvári vár területén. Mindeközben a gyulai vár és a Szigeterőd, Gödöllőn a királyi kastély, Visegrádon a Fellegvár, az Alsóvár és a Salamon-torony, a királyi palota, valamint az esztergomi vár felújítási projektjének előkészítésén is dolgoznak már – tudtuk meg. Mint a NÖF Kft.-től érkezett írásos válaszban az olvasható, hogy a fejlesztésre kerülő épületek és közvetlen környezetük a régió turisztikai attrakcióit erősítik, kiemelkedő műemléki vonzerőt jelentenek majd a térségbe látogatók számára. Kínálatuk szorosan összefügg majd a már meglévő turisztikai attrakciókkal is: például a fővárosból érkező vendégek számára a hosszú hétvégék eltöltésének ideális célpontjai lehetnek, éppen ezért korunk turisztikai igényeinek megfelelő a korszerűsítés iránya is.

A megújult várak és kastélyok listáján az edelényi Kastélysziget, az ozorai Pipó vára, valamint a siroki vár is szerepel, ezeken a helyszíneken a programgazda jogelődei valósítottak meg európai uniós finanszírozású projekteket. A korábbi felújítások nagy látogatószám-növekedést eredményeztek: a diósgyőri vár felújításának első szakasza nyomán öt év alatt 35 ezerről 160 ezerre ugrott a vendégforgalom, az egri vár ma Magyarország egyik legkedveltebb attrakciója, évi 480 ezer látogatóval – hangzott el egy szakmai fórumon.

A turisztikai vonzerőfejlesztési és értékmegőrzési céllal indult műemlékmentő programban érintett további helyek: Fehérvárcsurgó, Fertőd-Eszterháza, Geszt, Keszthely, Komlódtótfalu, Körmend, Nagycenk, Szécsény, Szécsény-Benczúrfalva, Tiszadob, Várpalota kastélya és Csesznek, Csókakő, Doba, Füzér, Miskolc-Diósgyőr, Nagyvázsony, Ónod, Sárospatak, Sopron, Szigetvár, Szögliget és Várgesztes vára.

Nemzeti Vár és Kastélyprogram
Ezek is érdekelhetik