Magyar gazdaság

Márciusban lehívtunk az orosz hitelből

Március közepén 9,66 milliárd forintot fizetett ki a Paks II. Zrt. az orosz fővállalkozónak a készülő atomerőmű számláira. Ebből 7,8 milliárd forintot az orosz állami hitelből fedezett a magyar állam – tudta meg a Világgazdaság.

Márciusban fizetett a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. az orosz fővállalkozónak, a Roszatomnak a paksi 5-ös és 6-os blokkok tervezésével kapcsolatban benyújtott számlák után.

A Magyar Államkincstár adatai szerint az első negyedév végére rendezték az első idei számlákat, összesen 9,66 milliárd forint értékben

– ezt a Világgazdaság kérdésére az ügyhöz közeli forrásból meg is erősítették.

Erre az évre eredetileg 106,1 milliárd forintnyi költségvetési kiadást terveztek a két új paksi blokk építésére a költségvetési törvényben, ám mivel mintegy kétéves csúszásban van az erőmű tervezése, könnyen lehet, hogy nem kerül sor ekkora kifizetésre. Sőt már az is tudható, hogy az éves keretet időközben 104,2 milliárd forintra csökkentették.

Lenkei István és Prof. Dr. Miseta Attila
Fotó: PTE

Tavaly a 106,6 milliárd forintos keretből mindössze 14 milliárd forintot fizettek ki a Roszatomnak. A késedelmet a magyar fél a lassú uniós engedélyezéssel magyarázza, de azt is tudni lehet, hogy a gyártó Roszatom egyelőre nem tudta elkészíteni az uniós szabványoknak is megfelelő terveket, így azok magyarországi engedélyezése sem kezdődhetett meg.

A mostani hivatalos tájékoztatás szerint a tervezett 2025-ös és 2026-os átadás valószínűleg egy-másfél évet csúszik, 2026–2027-ben kerülhet rá sor.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. állami hitelnyilvántartásából az is kiderül, hogy a magyar állam 24,5 millió eurónyi (7,83 milliárd forintnyi) hitelt hívott le az orosz Vnyesekonombanktól, ez az összeg éppen a 9,66 milliárd forintos számla 80 százaléka.

Indul a Paks II. Akadémia

Paks II. Akadémia néven képzési együttműködés jött létre a Paks II. Zrt. és hat egyetem között. Szeptemberben indul az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnökképzés. A projektcég a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel együttműködésben dolgozta ki a tananyagot. A hat egyetem a Paks II. Zrt. anyagi támogatásával indítja el a szakot.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

lehívás Paks II. Oroszország hitel
Kapcsolódó cikkek