Magyar gazdaság

Varga Mihály: Magyarország a ciklus végére készen fog állni az euró bevezetésére

Exportáló gazdaságként számolnunk kell azzal, hogy lassulás várható a főbb piacainkon – jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában Varga Mihály.

Exportáló gazdaságként számolnunk kell azzal, hogy lassulás várható a főbb piacainkon, valamint a világgazdaság egészében: ilyen helyzetben az egyensúlyi szempontokra nagyobb figyelmet érdemes fordítani – jelentette ki a Figyelőnek adott interjújában Varga Mihály pénzügyminiszter, hangsúlyozva:

a ciklus végére Magyarország teljesíteni fogja azokat a maastrichti kritériumokat, amelyek az euró bevezetéséhez szükségesek.

Varga Mihály hozzátette, hogy ehhez az államadósság arányát kell még tovább csökkenteni a GDP-arányos 60 százalékos szintre. Ez szerinte összejöhet 2022-re, vagyis a mostani kormányzati ciklus végére.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A pénzügyminiszter beszélt a napokban benyújtott jövő évi költségvetésről is. „Ha szülőként lehet nevet adni a gyereknek, akkor most a családok támogatásának költségvetése kifejezést használnám. Az idén júliusban induló családvédelmi akcióterv intézkedései jövőre egy teljes évet fognak át” – fogalmazott Varga Mihály, kiemelve, hogy számos intézkedés – babaváró program, négygyermekes családanyák kedvezménye – nyújt majd segítséget a családoknak, a gyermeket vállalóknak és nevelőknek.

Költségvetés 2020: kiderült, hogy ki mennyi pénzre számíthat

A Pénzügyminisztérium büdzséje csökken ugyan, de a családok támogatására jelentős összeg jut. Az egészségügyre jövőre többet költenek, míg a sportra nagyjából hasonló összeget, mint idén.

Jövőre is folytatódnak az adócsökkentések

A családvédelmi és a gazdaságvédelmi akcióval összhangban jövőre is folytatódik az adó- és adminisztráció csökkentés – ezt tartalmazza a jövő évi adótörvényről szóló javaslat. Az adórendszer alapjai változatlanok, a családi adórendszer megtartása, a négygyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentességének bevezetése mellett a gazdaság minden szereplőjének könnyebb lesz 2020-ban. Csökken a kisvállalati a szálláshely áfája, nem kell reklámadót fizetni, és a feltöltési kötelezettséggel együtt négy adófajta megszűnik.

 

euró Varga Mihály maastrichti kritériumok
Kapcsolódó cikkek