Magyar gazdaság

Érdemes előre betárazni papírokból a babaváró hitelhez

Nem mindegy, hogy a kormányzat által támogatott kölcsönt kérők folyamodványa mennyi idő alatt fut át a rendszeren, ezért jó, ha az ügyfél tudja, milyen igazolásokat kell bemutatnia.

A személyazonosításra alkal­mas igazolványok mellett az érvényes házassági anyakönyvi kivonat eredeti példányát, az utolsó három hónapot mutató bankszámlakivonatot, valamint harminc napnál nem régebbi társadalombiztosítási (adott esetben hallgatói) jogviszony-igazolást is be kell mutatnia a banknak, ha valaki babaváró támogatásért folyamodik. Az ügyfélnek ezeket minden esetben be kell nyújtania. Ez nem feltétlenül a feleség feladata, a férjre is vonatkozhat, attól függően, hogy ki minősül adós félnek. Ennek eldöntését az is befolyásolja, hogy a feleség például táppénzen, cseden vagy gyesen van, ilyen esetekben ugyanis jellemzően csak a férj keresetét ismerik el a hazai pénzintézetek a kormányzat által támogatott kölcsön felvételekor. Ha csak az egyik házasfél igazol jövedelmet, akkor minimum 130 ezer forint havi nettó jövedelem szükséges. Fontos megjegyezni, hogy kizárólag magyar állampolgár Magyarországon szerzett bére fogadható el.

Ha mégis elfogadják a szociális jellegű jövedelmeket, akkor ezeknek el kell érniük a mindenkori nettó összegét. A csedhez vagy a gyedhez államkincstári határozatot írnak elő, amelyen szerepel az összeg és a jogosultság időtartama. Családi pótléknál, valamint gyesnél saját névre szóló bankszámlakivonat szükséges, amelynél a jogosult neve és a számlatulajdonos azonos. Ezzel még korántsem ért véget a kért papírok listája. Ha indokolt, nemleges nyilatkozatot (klasszikus nullás adóhatósági nyomtatvány) is be kell szerezni a köztartozásokról, és nyilatkozni kell a büntetlen előéletről is. Ha a kölcsönkérelem benyújtása júliusban megszületett gyermekre vonatkozik, akkor a születési anyakönyvi kivonatot is el fogják kérni. Ikreknél még speciálisabb a helyzet: náluk eredeti orvosi igazolásra is szükség van, amely kimondja az ikerterhességet. Ha az igénylés hitelközvetítőn keresztül érkezik, akkor a hiánytalanul kitöltött és aláírt ügyfélközvetítő lapnak is kéznél kell lennie.

A következő nagyobb szűrő, hogy valaki alkalmazottként, alkalmazotti jövedelmet igazoló cégvezetőként, vállalkozóként, cégtulajdonosként vagy egyéni vállalkozói jövedelemmel folyamodik-e a babaváróért. Ezeknél mind-mind eltérő dokumentumokról kell gondoskodni. Ha valaki alkalmazott, elegendő egy 45 napnál nem régebbi munkáltatói igazolást felmutatnia, de csak akkor, ha a munkahelyén letelt idő meghaladja a hat hónapot, és határozatlan idejű szerződése van. Ha nem, akkor az előző munkaviszonyt is bizonyítania kell. Határozott idejű megállapodás csak úgy érvényes, ha az legalább egy éve fennáll, és még legalább három hónapig szól. Ha a bér nem utalással, hanem készpénzes formában érkezik, akkor az utolsó hat hónapról magánszemélyenkénti összesítő vagy járulékadat-kivonatot is kér a bank. A cégvezetőkre ugyanez áll. A cégtulajdonosoknak névre szóló NAV-jövedelemigazolás és harminc napnál nem régebbi nullás papír is kell. Egyéni vállalkozói jövedelem esetén két opció létezik. Aki katázik, annak az adóhatósági kata-jövedelemigazoláshoz egy éven belüli adószámla-kivonatot is mellékelnie kell. Aki pedig eva szerint adózik, attól hasonló igazolásokat kérnek el. Külön csoportot képez a kamarai tagsághoz kötött foglalkozások (ügyvéd, közjegyző, végrehajtó) önálló tevékenysége, ezeknél azt is ellenőrzik, hogy szerepelnek-e közhiteles nyilvántartásokban.

Ha csak az egyik házasfél igazol jövedelmet, akkor 130 ezer forint havi nettóra van legalább szükség

igénylés dokumentáció babaváró
Ezek is érdekelhetik