Magyar gazdaság

Felpöröghetnek a kkv-beruházások jövőre

A fejlesztési adókedvezmény alsó határának csökkentése és az adóelőleg eltörlése a kisvállalatoknál és a nagy cégeknél is serkentheti a beruházásokat.

Tegnap óta a vállalatoknak nincs adóelőleg-feltöltési kötelezettségük, és a fejlesztési adókedvezmény határa is csökkent – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. Mintegy 40 ezer vállalkozásnak könnyebbség az adóelőleg-feltöltés eltörlése, amely lehetővé teszi, hogy a cégek öt hónappal tovább gazdálkodhassanak 170 milliárd forinttal, amelyet ezentúl de­cember 20. helyett májusban, az adóbevallásuk elkészítésével egy időben kell befizetniük. A beruházási kedvezmény értékhatárának mérséklése mintegy hétezer vállalkozást érinthet első körben, azonban a korlát további csökkentése a következő években bővítheti a jogosultak körét. Varga Mihály hozzáfűzte: a kisvállalati adókulcs 13-ról 12 százalékra csökkentése 2020. január 1-jén lép életbe, ez több mint 40 ezer magyar vállalkozást érint, és további 5 milliárd forintot hagy a cégeknél.

Eddig jelentős korlát volt a fejlesztési adókedvezmény 500 millió forintos alsó határa, a változtatással felpöröghetnek a kkv-szektor beruházásai – mondta a Világgazdaságnak Hegedüs Sándor, a BDO Magyarország adóigazgatója a Gazdaságvédelmi akcióterv (GVA) vállalkozókat érintő intézkedéseiről. A kedvezményt lépcsőzetesen 50, illetve 100 millió forintra mérséklik a kis- és középvállalkozásoknál, azonban a feltételek között meg fog jelenni a létszámfenntartási kötelezettség. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint hasznos lépés a korlát csökkentése, mivel számos vállalat a határ miatt nem élhetett a kedvezménnyel. Számos adatra lesz szükség azonban a kedvezmény bejelentéséhez, ami nagy kapacitást igényel, így a kisebb vállalatokat elrettentheti a könnyítés igénybevételétől – tette hozzá.

A szociális hozzájárulási (szocho) csökkentése nagyságrendileg 120-170 milliárd forint közötti összeget hagyhat a kkv-knál – mondta lapunknak Virovácz Péter. Idén 144, jövőre pedig 156 milliárd forinttal számol a kormány, a foglalkoztatottak kétharmadát adó kisvállalati szektor bérei viszont jellemzően alacsonyabbak, mint a nagyvállalatokban, ezért nehéz megbecsülni a pontos összeget. Hegedüs Sándor szerint a szocho csökkentése jó üzenet a külföldi befektetőknek, de a munkára rakódó közterhek további mérséklésére lenne szükség ahhoz, hogy utolérjük a régiós versenytársakat. Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) elsősorban a főállás mellett vállalkozóknak volt kedvező, a kivezetése emelheti az adminisztrációs terhüket.

A vállalkozók a társasági adózás és a kiva között választhatnak, de reális alternatíva lehet a is, ha a 12 millió forintos bevételi határt megemelik. Mivel az eva választhatóságának felső határa 30 millió forint volt, nem minden egyszerűsített adózónak felel meg jelenlegi formájában a kata. A BDO Magyarország igazgatója kedvező fejleménynek tartja azt is, hogy nem sikkadt el a kiva kulcsának további csökkenése sem, amely korábban is párban járt a szocho csökkenésével. A kiva különösen a munkavállalóikat tisztán fizető, magas bérhányaddal működő vállalkozásoknak előnyös. Virovácz Péter szerint az adóváltozás a nagyobb bértömeget kezelő vállalatoknak kedvezhet (akár a létszám, akár az átlag feletti fizetések miatt), tehát alapvetően a szolgáltató szektor cégei járhatnak jól. Az adókulcs csökkentése ugyanakkor azzal jár – fejtette ki az elemző –, hogy a fejlesztési kedvezményt kisebb mértékben igényelhetik.

Ezek is érdekelhetik