Magyar gazdaság

Kamattámogatást és garanciát kapnak az agrárvállalkozók hiteleikhez

A kamattámogatás mértéke az ügyleti kamat 80 százaléka, de legfeljebb 2 százalékpont lehet évente.

Az Agrárminisztérium új finanszírozási forrásokkal kívánja segíteni az agrár- és élelmiszergazdaság versenyképességét – jelentette be Nagy István. Az agrárminiszter emlékeztetett arra, hogy az elmúlt öt évből háromban nőtt a mezőgazdasági beruházások volumene, a magyar gazdálkodók csak 2018-ban 336 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, ami 40 százalékkal haladja meg a 2010-es beruházási értéket. A beruházások növekedési üteme az idei első félévben változatlan áron további 17,1 százalékos emelkedést mutat.

Miután egyelőre még zajlanak a tárgyalások a 2021-es programozási időszak kapcsán az új Közös Agrárpolitika következő hétéves időszakának költségvetéséről, a tárca olyan támogatási programokat dolgozott ki, amelyek biztosíthatják, hogy ne törjön meg a gazdák beruházási és fejlesztési kedve.

A minisztérium ezért – indulásként 100 milliárdos, de felülről nyitott kerettel – elindítja a mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti vállalkozások beruházási hiteleihez kapcsolódó új kamattámogatási programját. Az induló keret 30 százalékát a szántóföldi növénytermesztés gépberuházásainak finanszírozására különítik el

– mondta Nagy István.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A támogatásba a kölcsönök széles spektruma vonható be:

a feltételek szerint a futamidő 3-10 év közötti lehet, az igényelt összeg minimuma 3, maximuma pedig 1,3 milliárd forint lehet – ugyanakkor termékfeldolgozásra ennél magasabb, akár 2 milliárdos is igényelhető.

A kamattámogatás mértéke az ügyleti kamat 80 százaléka, de legfeljebb 2 százalékpont lehet évente. A kölcsön kifejezetten jól kapcsolható a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram (nhp) fix konstrukciójához, amelynél a maximum 2,5 százalékos kamat mellett az ügyfél mindössze 0,5 százalékos kamatot kénytelen fizetni – bár a piaci verseny nyomán a vállalkozások rendre alacsonyabb kamaton kapják az nhp fix hiteleket. A hitelfelvételt — a pénzintézetek által kért biztosítékok hiánya esetén — külön ügylet keretében ugyancsak támogatott díjon keresztül az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezessége is segíti.

Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója emellett azt is bejelentette, hogy a garanciaszervezet további 3 évre megújította, egyúttal 2,5 szörösére emelte a korábbi 40 milliárdos, az Európai Beruházási Alap (EIF) COSME Programjának keretében kapott viszontgarancia keretet, amelynek következtében a korábbi 50 milliárd forint helyett akár 125 milliárd forintnyi garanciával védett hitellel tudják segíteni a vállalkozások fejélesztéseit az AVHGA-partner hitelintézetek. Herczegh András szerint eddig nagyjából 3000 mezőgazdasági vállalkozó hiteléhez kapcsolódott COSME-garancia, amelynek nagy előnye, hogy a szigorú de minimis állami támogatási kereteken felül igényelhető, így akár a fenti kamattámogatási programhoz is kapcsolható.

kamattámogatás Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram Agrárminisztérium
Kapcsolódó cikkek