Magyar gazdaság

204 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet júliusban

Idén júliusában a kivitel volumene 8,1, a behozatalé 9,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 204 millió euró volt, 53 millió euróval kevesebb a tavaly júliusinál. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 3,7, a behozatalé 7,2 százalékkal emelkedett. A január–júliusi időszakban a termék-külkereskedelmi mérleg többlete 3,3 milliárd eurót tett ki, 1,1 milliárd euróval kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A kivitel értéke 9,1 milliárd euró (2946 milliárd forint), a behozatalé 8,9 milliárd euró (2879 milliárd forint) volt idén júliusban. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az értéke 8,3, az importé 9,2 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelem aktívuma 53 millió euróval mérséklődött. (Az egyenleg 73 millió euróval kevesebb az első becslésben közölt értéknél.)

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala behozatalban 0,2 százalékkal csökkent, kivitelben 0,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A cserearány 0,6 százalékkal javult, a forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 0,2, a dollárral szemben 4,3 százalékkal gyengült.

Fotó: MTI Fotó: Krizsán Csaba

A gépek és szállítóeszközök tavaly júliusi áron számított kivitele 13 százalékkal, a behozatala 12 százalékkal emelkedett. A közúti járművek exportja közel harmadával, importja hatodával nőtt az előző év azonos időszakához képest. A villamos gép, készülék és műszer kivitele közel tizedével, behozatala közel hetedével emelkedett. A feldolgozott termékek exportvolumene 4,8, az importja 7,9 százalékkal nőtt. Az energiahordozók exportvolumene 16 százalékkal visszaesett, míg importvolumene 9,6 százalékkal nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 5,5, behozataláé pedig 6,6 százalékkal növekedett.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 6,9, az onnan érkező behozatalé 8,1 százalékkal növekedett. A termék-külkereskedelmi többlet 27 millió euróval csökkent, és 576 millió eurót tett ki. Az export 79, az 74 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Fotó: KSH

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 13, a behozatalé pedig 15 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 26 millió euróval romlott, és 372 millió eurós passzívumot mutatott.

Az idén januártól júliusig tartó időszakban a kivitel értéke 64,1 milliárd euró (20,6 ezer milliárd forint), a behozatalé 60,8 milliárd euró (19,5 ezer milliárd forint) volt.

KSH kivitel többlet behozatal külkereskedelem
Kapcsolódó cikkek