Magyar gazdaság

4,9 százalékos növekedést prognosztizál a Takarék

A korábban várt 4,7 százalékról 4,9 százalékra emelték az idei GDP-növekedési előrejelzésüket a kereskedelmi bank elemzői.

Az első féléves növekedés a várt felett alakult, 5,1 százalékos lett, ráadásul a munkanaphatás is kedvező lesz, így idén 4,9 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság teljesítménye – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. A beruházások továbbra is dinamikusan bővülnek, 2019 év végére a beruházási ráta megközelítheti a 29 százalékot. Jövőre néggyel több munkanap lesz, illetve szökőév, ezek összesen 0,2 százalékponttal emelik a GDP-növekedést, így 3,7 százalékos lehet a dinamika. A háztartások fogyasztása 3,7 százalékos lehet, míg a beruházások 6,5 százalékkal bővülhetnek. Ez utóbbival kapcsolatban Suppan Gergely megjegyezte: ugyan az uniós források kifutnak, azonban a lakosság és költségvetési forrás tovább bővülhet.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Teljesen kizárt, hogy Magyarország recesszióba kerüljön a közeljövőben – hangsúlyozta Suppan Gergely. A bérek ugyanis tovább nőhetnek, ami a fogyasztást magasan tartja. A beruházások is folytatódnak és az évek során kifutnak, azonban egyelőre inkább a kapacitáshiány jelent problémát a szektornak. Amennyiben nem lenne munkaerőhiány, akár 6 százalék felett is nőhetett volna a magyar gazdaság. A Takarékbank elemzője hozzáfűzte: az átlagos uniós fejlettség 80 százalékát már a következő évitzed közepére elérhetjük, így reális 2030-ra a 90 százalék elérése is, azonban az osztrák fejlettség ennél még jelentősen magasabb.

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet a szeptemberi előrejelzésében 4,8 százalékra emelte a idei növekedésére vonatkozó várakozását a júniusban közölt 4,5 százalékról, a 2020-ra vonatkozó előrejelzése változatlanul 3,2 százalék maradt.

A Századvég Gazdaságkutató 4,8 százalékra javította az idei GDP-növekedési előrejelzését, 2020-ra pedig 3,9 százalékos bővülést vár, ám megjegyzik, hogy a tartósan erős növekedésre kockázatot jelent a német gazdaság gyengélkedése, a Brexit, a versenyképesség javulásának elmaradása és a gyenge forint is.

Növelte az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a GKI Gazdaságkutató Zrt. is, a júniusban prognosztizált 4 százalék helyett 4,3 százalékot vár – mondta Vértes András, a GKI elnöke sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten, a gazdaságkutató cég legfrissebb, negyedéves előrejelzését ismertetve.

Bővebben>>>

 

GDP-előrejelzés Takarékbank
Kapcsolódó cikkek