BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A sajtimport hetedét válthatják ki

Átadták az Alföldi Tej Kft. új, debreceni sajt- és porítóüzemét, amelyet 15 milliárd forintból létesített a cég. Négy éve vásárolta meg a vállalat a tejüzemet, amelyből egy automatizált sajtgyárat épített fel, és a sajtgyártás melléktermékeként keletkező édes savót feldolgozó porítóüzemet alakított ki. A sajtgyárban először trappista sajt készül. Az automatizált gyártósoron nyolctagú személyzet 250 ezer liter tej feldolgozásával 25 tonna sajtot képes előállítani naponta.

Elsősorban a Debrecen környéki tejtermelőktől érkező friss tejet dolgozzák majd fel, a kapacitások alapján akár napi 750 ezer liter tej átvétele is lehetséges. Az évi közel 8000 tonnányi kapacitású sajtgyár a mintegy 60 ezer tonnányi magyar sajtimport hetedét lesz képes kiváltani. Az Alföldi Tej tervei szerint később gouda sajtot is gyártanak majd Debrecenben, azt a többi között a Távol-Keletre exportálnák. A cég japán kereskedelmi partnerekkel is előrehaladott tárgyalásokat folytat a termék értékesítéséről.

A sajtgyártás közben keletkező édes savót egy porítóüzemben dolgozzák fel, átlagosan napi 20-22 tonna portermék készül majd, így az Alföldi Tej a világ high-tech élelmiszeriparának készíthet alapanyagot – Kínából máris érdeklődnek a termékek iránt. A cég új debreceni üzemének működése során nem keletkezik hulladék, mert a sajtgyártás melléktermékét teljes egészében feldolgozzák. A beruházást a vállalat önerőből, állami támogatásból és banki hitelből finanszírozta, és 181 új munkahelyet hozott létre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.