Átadták az Alföldi Tej Kft. új, debreceni sajt- és porítóüzemét, amelyet 15 milliárd forintból létesített a cég. Négy éve vásárolta meg a vállalat a tejüzemet, amelyből egy automatizált sajtgyárat épített fel, és a sajtgyártás melléktermékeként keletkező édes savót feldolgozó porítóüzemet alakított ki. A sajtgyárban először trappista sajt készül. Az automatizált gyártósoron nyolctagú személyzet 250 ezer liter tej feldolgozásával 25 tonna sajtot képes előállítani naponta.
Elsősorban a Debrecen környéki tejtermelőktől érkező friss tejet dolgozzák majd fel, a kapacitások alapján akár napi 750 ezer liter tej átvétele is lehetséges. Az évi közel 8000 tonnányi kapacitású sajtgyár a mintegy 60 ezer tonnányi magyar sajtimport hetedét lesz képes kiváltani. Az Alföldi Tej tervei szerint később gouda sajtot is gyártanak majd Debrecenben, azt a többi között a Távol-Keletre exportálnák. A cég japán kereskedelmi partnerekkel is előrehaladott tárgyalásokat folytat a termék értékesítéséről.
A sajtgyártás közben keletkező édes savót egy porítóüzemben dolgozzák fel, átlagosan napi 20-22 tonna portermék készül majd, így az Alföldi Tej a világ high-tech élelmiszeriparának készíthet alapanyagot – Kínából máris érdeklődnek a termékek iránt. A cég új debreceni üzemének működése során nem keletkezik hulladék, mert a sajtgyártás melléktermékét teljes egészében feldolgozzák. A beruházást a vállalat önerőből, állami támogatásból és banki hitelből finanszírozta, és 181 új munkahelyet hozott létre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.