Magyar gazdaság

Felminősíthet a Moody’s is

A makrogazdasági alapok rendben vannak Magyarországon, ám a Moody’s egy lépéssel lemaradt a másik két nagy hitelminősítőtől, így van esély a jobb osztályzatra.

Felminősítést várnak a Moody’s Investors Service-től péntek este a Világgazdaság által megkérdezett elemzők.

A Scope Ratings hétfőn BBB plusz osztályzatra – stabil kilátással – minősítette fel a magyar adósságot,

ami két lépéssel haladja meg a Moody’s besorolását. Az intézet szakértői erősnek értékelték Magyarország makrogazdasági stabilitását és a külső fenntarthatóságát. A Scope előrejelzése szerint idén 67,9 százalékra süllyedhet az adósságráta, a deficit 1,8 százalék lehet, azonban a folyó fizetési mérleg GDP-arányosan 1,3 százalékos hiányt mutathat, míg jövőre 1,5 százalék lehet a költségvetési hiány és 65 százalék a maastrichti adósság. A Moody’s egyébként azt közölte lapunkkal, hogy a kormányhoz hasonlóan 68,5 százalékot vár az év végére, ami bizakodásra adhat okot.

Fotó: AFP

Azért dönthet felminősítésről a Moody’s, mert 2016 novembere óta Baa3 besorolásuk van a magyar államkötvényeknek, ez pedig egy osztályzattal alacsonyabb, mint a Standard and Poor’s és a Fitch Ratings értékelése – mondta lapunknak Varga Zoltán, az Equilor vezető elemzője. Az idén tavasszal nem vizsgálták a besorolást, egy évvel ezelőtt pedig pozitívumként értékelték a kormány elköteleződését a 3 százalék alatti hiány mellett és az erőteljes növekedési kilátásokat.

Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője szintén az osztályzat javítását várja: több mint 50 százalék az esélye annak, hogy jobb kategóriába kerül Magyarország, de lehetséges, hogy most csupán a kilátások pozitívra javítására kerül sor.

Jó esély van a felminősítésre, ugyanis 2016 óta sokat javult a magyar helyzet. Ideje lenne, hogy legalább a kilátásokon javítson a Moody’s – vélte Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A makrogazdasági kép azonban visszatarthatja az intézetet attól, hogy ténylegesen feljebb léphessen a magyar kötvények besorolása.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

hitelminősítés Moody's felminősítés elemzők
Kapcsolódó cikkek