Magyar gazdaság

Nemcsak GDP-bővülést hozott a Juncker-terv

A magánszektor ösztönzése több mint egymillió munkahely létrejöttét eredményezte.

Körülbelül 1,1 millió munkahely létrejöttét segítette és 0,9 százalékkal járult hozzá az bruttó hazai termékének (GDP) növekedéséhez az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) – közölte kedden Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Becslések szerint a 2015-ben elindított, Juncker-tervnek is nevezett EFSI 2022-re 1,8 százalékos GDP-bővülést és 1,7 millió új munkahely megteremtését tudja majd felmutatni – ismertetett egy friss jelentést a brüsszeli testület elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén.

Kiemelte, hogy a beruházásösztönző intézkedéscsomag keretében eddig mintegy 432 milliárd eurót mozgósítottak, amelynek túlnyomó része magánforrásból származik, s jelenleg is több mint egymillió kis- és középvállalkozást támogatnak.

Jean-Claude Juncker egyebek mellett kitért arra is, hogy az EU 2014 óta tizenöt országgal kötött kereskedelmi megállapodást, az uniós 15 százalékkal nőtt.

Fotó: AFP

Hozzátette, erősíteni kell az Európai Unió szerepét a világban, ehhez szerinte minősített többségi döntéshozásra kellene áttérni az uniós tagállamok tanácsában a fontosabb területeken.

A strasbourgi vitán Juncker ötéves mandátumát értékelték, mivel nagy rá az esély, hogy a bizottság jelenlegi elnöke most jelenik meg utoljára a képviselőtestület előtt.

Juncker közel húsz éven keresztül volt Luxemburg kormányfője, teljes politikai karrierje során 147 EU-csúcstalálkozón vett részt, ami rekordnak számít.

Európai Bizottság Jean-Claude Juncker beruházásösztönző beruházásösztönzési politika
Kapcsolódó cikkek