Magyar gazdaság

Élen áll Budapest az energiaárakban

 A lakosság végfelhasználói ára a földgáznál a legolcsóbb, a villamos energiánál pedig a második legalacsonyabb Budapesten az európai fővárosokat összehasonlítva.

Tavaly decemberben euróban számolva Budapesten volt a második legalacsonyabb a villamos energia átlagos lakossági végfelhasználói ára az összehasonlításba bevont európai fővárosok között – tette közzé az Eurostat erre vonatkozó adatait a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A magyar fővárosban mért kilowattóránkénti 11,31 centnél csak a 7,55 centes belgrádi díjszabás volt alacsonyabb.

Mivel Magyarországon a villamos energia hatósági ára – több más termékével és szolgáltatáséval együtt – évek óta nem változott, a budapesti ár csak a forint és az euró árfolyamának módosulása miatt térhet el az előző havitól. A lista másik végén Berlin áll 32,74 eurócentes árral, majd Koppenhága következik 30,96 eurócenttel.

A vásárlóerő-egységben (PPS = Purchasing Power Standard) megadott budapesti villamosenergia-ár azonban csak a kilencedik legalacsonyabb volt.

A 18,86 PPS a másfélszerese a legalacsonyabb, 12,90, Helsinkiben megállapított PPS-nek, viszont a legrosszabbnak számító prágai 31,58 PPS-nek csupán közel a fele.

Ezen összevetés szerint a budapestinél kedvezőbb volt a helyzet 2019 decemberében Bécsben, Párizsban, Ljubljanában, Luxembourgban, Belgrádban, Stockholmban és Vallettában is.

További részletek a Világgazdaság pénteki számában

áram fővárosok Európa 2019 december energiaárak földgáz
Kapcsolódó cikkek