Magyar gazdaság

Kedvezően alakult Trump és Ursula von de Leyen találkozója

Az amerikai-európai kereskedelmi feszültségek rendezésének szempontjából pozitív jelzésnek értékelte az Egyesült Államok és az Európai Bizottság elnökeinek találkozóját Christine Lagarde.

Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke csütörtökön Franfurtban tartott sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy a két fél elszántsága és a hangnem egyaránt kedvező jelzésként értelmezendő.

Christine Lagarde kijelentette, hogy

megnyugvással töltötte el a két elnök találkozója, és azt reméli, hogy Ursula von der Leyen február elejére tervezett washingtoni látogatása kedvező fejleményekkel végződik.

Donald Trump amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Davosban az 50. Világgazdasági Fórum alkalmából találkozott és tárgyalt egymással.

Ursula von der Leyen még szerda délután újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy „nagyon jó beszélgetést” folytatott Trump elnökkel, és lehetségesnek tartja, hogy

„néhány héten belül” tető alá hozzanak egy megállapodást, amely lefedi a kereskedelmet, a technológiát és az energetikát.

Donald Trump és Ursula von der Leyen
Fotó: JIM WATSON / AFP

A nyilatkozat elhangzása előtt alig néhány perccel utazott el Davosból Trump elnök, aki viszont záró sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy a Kínával való megállapodás után Európára összpontosítja figyelmét, mondván az európaiak tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatnak az Egyesült Államokkal szemben.

Trump súlyos vámok kivetésével fenyegette meg az Európai Uniót arra az esetre, ha nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodást kötni, és az európai országok nem hagynak fel a leginkább az amerikai óriásvállalatokat érintő digitális bevezetésével. Megismételte, hogy 25 százalékos pótvámmal sújtja az európai autókat.

Európai uniós körökben meglepetést okozott a bizottsági elnök kijelentése, miszerint heteken belül kidolgozhatnak egy kereskedelmi megállapodást.

Donald Trump Christina Lagarde Ursula von der Leyen
Kapcsolódó cikkek