Magyar gazdaság

Új hitelprogramokkal indította az évet az MFB

A programok közös eleme, hogy azok ingatlan és gépvásárlásra, vagy felújításra igényelhetőek.

Új, kis- és középvállalkozóknak szóló hitelprogramokat hirdetett meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – jelentette be Sipos-Tompa Levente elnök-vezérigazgató.

A bank tavaly az EU-s forráskezelés során 125 milliárd forintnyi új hitelt helyezett ki, míg a saját forrású kihelyezés 70 milliárd forint felett volt.

Ugyanakkor a bank tevékenységének áttekintése nyomán a pénzintézet az uniós forráselosztás szükséges felgyorsítása mellett azt is definiálta, hogy szükség van új hitelprogramokra is, hiszen továbbra is rengeteg olyan kkv van a piacon, amely forráshiányos.

A mostani 3 új program induló kerete 200 milliárd forint, a hitelprogram forrását az MFB intézményi forrásbevonással oldja meg

– mondta Sipos-Tompa Levente.

A programok közös eleme, hogy azok ingatlan és gépvásárlásra, vagy felújításra igényelhetőek, illetve a a beruházáshoz kapcsolt forgóeszközhitel is igényelhető hozzájuk. Beruházási kölcsönt maximum 10, forgóeszközhitelt maximum 6 évre nyújt a bank, a fenntartási idő 24 hónap, a szükséges önerő 10 százalék.

Garamvölgyi Balázs ügyvezető igazgató szerint a bank meghosszabbította, kibővítette a pénzügyi vállalkozás refinanszírozási konstrukcióját (pvrk).

A korábbi, 100 milliárdos keretösszegű termékkel 1300 vállalkozást tudtak finanszírozni, ám az igények felmérése után fix kamatozású konstrukciót is kidolgoztak, s emellett immár agrár vállalkozások számára is elérhetővé tették a megoldást.

A hitelt közvetítő pénzügyi vállalkozások maximum 4 százalékos marzsot alkalmazhatnak a kihelyezéskor, ám az eddigi tapasztalatok szerint a cégek 2-2,5 százalékos felárat tesznek rá a kölcsönre, s így a forrás 5 százalék körüli kamaton elérhető a vállalkozások számára. Forgóeszköz esetében 50, beruházás esetén 100 milliós a maximum.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A pvrk kiegészítéseként elindítja az MFB a régiós hitelt is, amivel a határkörzetben lévő, de hazai cégek működését erősítenék, hogy az értékesítésüket a határon átnyúlóan is fejleszteni tudják. Itt döntően mikro cégek vannak célkeresztben, a hitel maximális összege ebben az esetben 50 millió forint lehet.

A klasszikus célok mellett itt megjelenik az akvizíciós felhasználás is, a cégek akár hazai, akár a határ túloldalán lévő cégek üzletrészének megvásárlására igényelhetnek kölcsönt. Az akvizíciós cél okán mód van euró-finanszírozást is kérni.

Az MFB emellett külön agrárhitelt is hirdet. Itt a vidékfejlesztési programban vissza nem térítendő támogatást elnyert vállalkozások vannak a célkeresztben.

Előzetesen azt tapasztalták, hogy az érintett vállalkozások bankjai vagy az elnyert EU-forrás előfinanszírozását, vagy a beruházás finanszírozását vállalták, ám a két kockázatot egyben csak ritkán.

Emellett a vidékfejlesztési programban elnyert pénzeknél az előlegfizetést fedezet állításhoz kötik, ami szintén nehézséget okozott a cégeknek. Az MFB ezen terméke azonban egyablakos – a beruházási hitelt és az a támogatás előlegfinanszyrozást egyben igényelheti és kapja meg a cég, a támogatás beérkezésekor az előfinanszírozást azonnal betörleszti, s onnantól már caak a beruházási rész ketyeg.

A terméket egyelőre csak a banktól közvetlenül lehet igényelni, kerete 100 milliárd forint. Első körben mezőgazdasági termékek minőségjavítását célzó, illetve borászati gépek, eszközök beszerzésére, illetve élelmiszer feldolgozó beruházásokra lehet igényelni.

A termék fix konstrukcióban 5 évre 2,9, 10 évre 3,6 százalékos induló kamaton érhető el, a változó kamatozásnál a 3 havi Bubor felett 5 évre 1,8 10 évre 2,1 százalék a kezdő kamatfelár.

Sipos-Tompa Levente a Világgazdaság kérdésére elmondta, tavaly 100 milliárdos keretösszeggel meghirdetett Versenyképességi hitelporgramjukban már országos szinten elérhető a cégutódlási hiteltermékük, amelyet a HiVentures tőkeprogramjával is összekapcsolták.

Magyar Fejlesztési Bank pvrk MFB
Kapcsolódó cikkek