Magyar gazdaság

A koronavírus hatása ideiglenes az európai gazdaságra

A vírus adhat ugyan némi okot az aggodalomra, de ezen túlmenően meg kell vizsgálni az euróövezet hosszú távú növekedési kilátásait is.

A koronavírus hatása az európai gazdaságra ideiglenes – jelentette ki az eurócsoport elnöke, Mario Centeno portugál pénzügyminiszter hétfőn az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben.

A vírus adhat ugyan némi okot az aggodalomra, de ezen túlmenően meg kell vizsgálnunk az euróövezet hosszú távú növekedési kilátásait is, amelyek a jelenlegi szakaszban reménykeltőnek tűnnek

– nyilatkozta Centeno újságírók előtt.

Fotó: Pixabay

Roberto Gualtieri olasz pénzügyminiszter szerint a vírus hatásait még korai felmérni. Véleménye szerint azonban a 2019 utolsó negyedévének adatai megerősítik, hogy euróövezeti szinten támogató költségvetési politika szükséges, amely előmozdítja a növekedést és különösen a beruházásokat.

Az Európai Bizottság múlt héten közzétett előrejelzései szerint a koronavírus járvány jelenleg az euróövezet gazdaságának legnagyobb kockázati tényezője.

Minél hosszabb ideig tart a járvány, annál nagyobb mértékben befolyásolja majd a globális pénzügyi rendszert és gazdaság működését

– olvasható az előrejelzésben.

európai gazdaság koronavírus
Kapcsolódó cikkek