Magyar gazdaság

A világ a norvég nyugdíjasokat irigyli

A norvég nyugdíjalap befektetései 180 milliárd dollár hasznot hoztak tavaly. Az alapnak a világ 9 ezer cégében vannak érdekeltségei.

A norvég állami nyugdíjalap, a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapja rekordnagyságú, 1690 milliárd norvég korona (180,49 milliárd dollár) hasznot termelt befektetéseivel tavaly.

A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalap (SPU) jövedelmezősége 19,9 százalék volt tavaly az egy évvel korábbi 6,1 százalékos negatív hozam után.

Az alap vagyona a múlt év végén 1100 milliárd dollár volt. Ha ezt a vagyont szétosztanák a Norvégiában élő 5,3 millió ember között, mindenkire 207 ezer dollár (64,5 millió forint) jutna.

Fotó: Shutterstock

A vagyonon belül a részvények aránya 70,8 százalékra nőtt a tavalyi utolsó negyedév végére a negyedévvel korábbi 69,1 százalékról, a kötvényeké 28,2 százalékról 26,5 százalékra csökkent, az ingatlanoké pedig 2,8 százalékról 2,7 százalékra mérséklődött.

A norvég nyugdíjalapnak a világ csaknem 9 ezer cégében vannak befektetései.

Tavaly a legtöbbet az Apple-befektetésén nyert az alap, a második helyen a Nestlé állt.

Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.

bevétel nyugdíjalap Norvégia
Kapcsolódó cikkek