Magyar gazdaság

Családokat vásárolnának egy olasz faluban

Az ingatlanbérléshez és -vásárláshoz is hozzájárulnak, ha Teorába költözik egy család. Adómentes szolgáltatások is járnak, azonban 1 gyerek a feltétel.

Miután számos olasz közösség úgy próbálta meg újraéleszteni csökkenő népességét, hogy 1 dollárért eladta régóta üresen álló ingatlanjait, egy olasz község még ennél is nagyobbra emelte a tétet. A Campania déli részén található Teora község azt reméli, hogy szép számú vendégsereget tud magához csalogatni, ha felajánlja a hozzájuk költözőknek a bérleti díj fizetését. A teorai városvezetés joggal reménykedik, ugyanis már az 1 dolláros akciók is igazán jól sikerültek: Szicíliától az Alpokig olyan új és lelkes lakosokat „szereztek” maguknak, akik hatalmas felújításokba és beruházásokba kezdtek, a jelenség árnyoldalaként azonban attól tartanak, hogy az új lakók csak nyaralóként használnák ingatlanjaikat. Teora terve azonban ennél sokkal komolyabb és furmányosabb.

Az új családok a jövő

Azt állítják ugyanis, hogy a helyi vezetés

  • 150 euróval (körülbelül 50 ezer forinttal) járul hozzá az újonnan érkezőknek egy üres ház bérleti díjához,
  • illetve 5 ezer eurót (körülbelül 1,67 millió forintot) ajánl fel, ha meg is vásárolnak egy ingatlant.
  • Ez valóban vonzó, de mégis mi a trükk?! A vásárlóknak minimum három évig Teorában kell tartózkodniuk, és a jelentkezéskor legalább egy gyermeknek kell lennie.

    Nem hiszem, hogy az 1 eurós házak kellően ösztönöznék az embereket a maradásra

    – mondta Stefano Farina, Teora polgármestere a CNN-nek.

    Fotó: Michele Notaro/CNN

    Farina szerint az 1 eurós házvásárlók évente csak néhány hónapra jönnek nyaralóként, ez pedig nem megoldás. Ha viszont a vásárlók le is telepednek, ezáltal a gyerekek is a helyi iskolákba járnak, Teora vérkeringése felfrissülne. A polgármester elmondása szerint a község lakossága drámai módon csökkent az 1980-as földrengés után, amely súlyos károkat okozott Teorának, valamint a közelben lévő Lioninak, 40 év alatt sem sikerült felépülni a tragédiából. A helyzet valóban tragikus,

    Teorában évente mindössze két gyermek születik, ezzel szemben húszan halnak meg.

    A legutóbbi népszámláláskor 1494 főt számoltak.

    Meg akarom fordítani ezt a negatív tendenciát. A gyermekek a jövőnk, az új családok lesznek zsugorodó közösségünk építőkövei, így azok a családok élveznek előnyt, akiknek több gyermekük van.

    – mondta Farina.

    A polgármester ajándéka

    A jelenlegi árak szerint egy bérleti díj kevesebb, mint 200 euróba (körülbelül 67 ezer forint) kerül havonta, így aki azon gondolkodik, hogy Teorába költözne, annak a 150 eurós „csalogatási díjat” beleszámítva

    50 eurót (körülbelül 17 ezer forint) kell fizetni egy hónapban.

    Aki pedig házvásárláson gondolkodik, nagyjából úgy kell számolnia, hogy a 100 négyzetméteres házakat 30 ezer euróért (körülbelül 10 millió forint) lehet megtalálni a piacon – ehhez járul hozzá ugye a polgármester 5 ezer eurós ajándéka, tehát 25 ezerért (körülbelül 8,3 millió forint) lehet házhoz jutni.

    Fotó: Michele Notaro/CNN

    Farina szerint a rendelkezésre álló házak mindegyike jó állapotban van, mivel a földrengés után a semmiből újjáépítették őket – néhányukhoz még bútorok is vannak. A község felajánlja továbbá az iskolai étkezési díjak és a helyi szolgáltatások adómentes használatát.

    Eddig két olasz család telepedett le, egy pedig Brazíliából érkezett, olasz gyökerekkel, még a nagyszülőket is hozták

    – tette hozzá Farina, aki nagyon reméli, hogy az ajánlat kellően vonzó, s hogy a közeljövőben sikerül életet lehelni az olasz településbe.

    Nincs mire irigynek lenni

    S hogy mit tud Teora, amit más olasz város nem tud? „A mi földünk semmivel sincs lemaradva Umbriától vagy Toszkánától” – hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette: a buja növényzet és a tiszta oxigén miatt az Irpinia tájegység „zöld tüdejének” nevezik a helyet.

    Az 1980-as földrengés során Teora teljesen elpusztult, de újjáépítették. Az egyetlen földrengést túlélő épület a San Vito-templom. A földrengés által okozott károk ellenére az amfiteátrum, a szökőkutak, a vízimalom és a szabadtéri oltárral rendelkező ősi templom még áll, így bőven akad látnivaló is. Az ősi nemesi rezidenciák kőportáljai, virágcímerrel és oroszlánszobrokkal díszítve, bepillantást nyújtanak a város múltjába.

    Csak néhány eredeti házat sikerült helyrehozni a katasztrófa után, míg az ideiglenesnek épített menedékházakat vonzó nyaralókká alakították át. Számos ház azonban még ma sincs kiépítve, valójában csaknem 100 üres épület keres új családokat.

    Egy dolog biztos, akik úgy döntenek, hogy megvásárolják vagy bérelik ezeket az elfeledett otthonokat, nem fognak unatkozni. A faluban ugyanis van egy régóta fennálló romantikus hagyomány, amely szerint a női ingatlantulajdonosokat életükben legalább egyszer szerenáddal ajándékozzák meg a helyi férfiak.

    turizmus Teora gyermekes családok
    Kapcsolódó cikkek