Magyar gazdaság

Csökkent a banán- és a citromimport

Jelentősen, több mint 12 százalékkal emelkedett a banán nagykereskedelmi ára tavaly a 2018-ashoz képest, miközben csökkent az import és a reexport is. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése szerint idén intenzívebbé vált a banán és a citrom árának emelkedése is, ugyanakkor tavaly a mérséklődő citrombehozatal visszaeső árakkal járt.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unióban 2019-ben az előző évihez képest 1 százalékkal, 630 ezer tonnára nőtt a banántermés, ennek legnagyobb részét, 400 ezer tonnát Spanyolország adta. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentésében megjegyzi, hogy az unió banántermelését öt tagország (Spanyolország, Franciaország, Portugália, Ciprus és Görögország) adja.

Az EU legfőbb banánbeszállítói Ecuador, Kolumbia és Costa Rica.

Az importról rendelkezésre álló adatok szerint 2019 első tizenegy hónapjában Ecuadorból 10 százalékkal, Costa Ricából pedig 5 százalékkal kevesebb banán érkezett, így az 1,37 millió, illetve 1,07 millió tonnára esett vissza.

Kolumbiából ugyanakkor az előző év azonos időszakában mérthez hasonló mennyiségű, 1,28 millió tonna banánt hoztak be az unióba.

Fotó: MTI – Mohai Balázs

A világ legnagyobb banánexportőre egyébként Ecuador, ahol a heves esőzések, valamint a kevesebb napfény miatt csökkent a banántermés. Kolumbiában és Costa Ricában az El Nino miatt termett tavaly kevesebb banán.

Az AKI idézi a KSH adatait, amelyek szerint Magyarország banánimportja – főzőbanán nélkül – 8 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest, és 37,6 ezer tonnát ért el 2019. január–no­vember között. A reexport ugyanekkor 76 százalékkal, 1,52 ezer tonnára esett.

A kutatóintézet adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a banán nagykereskedelmi ára 12 százalékkal, kilogrammonként 380 forintra emelkedett 2019-ben. Az idei év első heteiben már 31 százalékkal magasabb (426 forint/kilogramm) átlagáron értékesítették a banánt, mint egy esztendővel ezelőtt. A megfigyelt üzletláncokban a banán ára átlagosan 490 forint/kilogramm volt 2020 első hat hetében.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság csütörtöki számában

déligyümölcsök banánimport Budapesti Nagybani Piac citromimport
Kapcsolódó cikkek