Magyar gazdaság

Félezer cégnél dolgoznak sérült emberek

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával a társaságok több előnyhöz juthatnak.

A megváltozott munkaképességűek aktivitása és az őket foglalkoztató vállalatok száma folyamatosan növekszik Magyarországon – mondta a Világgazdaságnak Csizi Péter, az állami tulajdonban lévő Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A szakember elmondta, egy az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Államtitkársága által megrendelt felmérés szerint a hazai aktív korú megváltozott munkaképességű lakosságnak a fele dolgozik.

Ez a mintegy 4,5 millió foglalkoztatottból 150 ezer ember, és ugyanennyien lehetnek azok, akiknek lehetne munkát biztosítani.

Az ügyvezető kifejtette: a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával a társaságok több előnyhöz juthatnak.

Ha az akkreditációs eljárás keretében tanúsítványt kapnak, akkor a megváltozott munkaképességű dolgozóik után bér- és többletköltség-támogatásra lesznek jogosultak egy pályázati rendszer keretében.

Ezt kiegészítve a munkavállalók jogszabály által meghatározott köre után a szociális hozzájárulási adóra vonatkozó kedvezményre is jogosulttá válnak, és rehabilitációs hozzájárulást sem kell fizetniük.

Fotó: MTI/Varga György

A Közbeszerzési Hatóság nyilvántartásában szereplő védett munkahelyek számára célzott közbeszerzési eljárást is meghirdetnek, amely a piachoz jutást segíti elő.

Ezek a kedvezmények ellensúlyozzák a megváltozott munkaképesség okozta terheket, például a magasabb betegszabadság-rátát és az alacsonyabb termelékenységet

– közölte Csizi Péter.

A Fővárosi Kormányhivatal Rehabilitációs Főosztályának nyilvántartása szerint az országban mintegy 494 társaság alkalmaz megváltozott munkaképességűeket, a többségük gyártással, feldolgozással, kereskedelemmel foglalkozik.

Ebbe a körbe tartozik az ötvenes évek óta működő Kézmű Kft. is, amely az Erfo Közhasznú Nonprofit Kft.-vel és a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft.-vel 2016-tól integrált irányítás alatt áll.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság pénteki számában

megváltozott munkaképességű munkavállalók cégek kedvezmények csizi péter Kézmű
Kapcsolódó cikkek