Cégvilág

Félezer cégnél dolgoznak sérült emberek

A megváltozott munkaképességűek aktivitása és az őket foglalkoztató vállalatok száma folyamatosan növekszik Magyarországon – mondta a Világgazdaságnak Csizi Péter, az állami tulajdonban lévő Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. A szakember elmondta, egy az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális Államtitkársága által megrendelt felmérés szerint a hazai aktív korú megváltozott munkaképességű lakosságnak a fele dolgozik. Ez a mintegy 4,5 millió foglalkoztatottból 150 ezer ember, és ugyanennyien lehetnek azok, akiknek lehetne munkát biztosítani.

Az ügyvezető kifejtette: a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával a társaságok több előnyhöz juthatnak. „Ha az akkreditációs eljárás keretében tanúsítványt kapnak, akkor a megváltozott munkaképességű dolgozóik után bér- és többletköltség-támogatásra lesznek jogosultak egy pályázati rendszer keretében.” Ezt kiegészítve a munkavállalók jogszabály által meghatározott köre után a szociális hozzájárulási adóra vonatkozó kedvezményre is jogosulttá válnak, és rehabilitációs hozzájárulást sem kell fizetniük. A Közbeszerzési Hatóság nyilvántartásában szereplő védett munkahelyek számára célzott közbeszerzési eljárást is meghirdetnek, amely a piachoz jutást segíti elő. „Ezek a kedvezmények ellensúlyozzák a megváltozott munkaképesség okozta terheket, például a magasabb betegszabadság-rátát és az alacsonyabb termelékenységet” – közölte Csizi Péter. A Fővárosi Kormányhivatal Rehabilitációs Főosztályának nyilvántartása szerint az országban mintegy 494 társaság alkalmaz megváltozott munkaképességűeket, a többségük gyártással, feldolgozással, kereskedelemmel foglalkozik.

Ebbe a körbe tartozik az ötvenes évek óta működő Kézmű Kft. is, amely az Erfo Közhasznú Nonprofit Kft.-vel és a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft.-vel 2016-tól integrált irányítás alatt áll. Ennek köszönhetően a három cég hazánk legnagyobb megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató, állami tulajdonú társaságaként csaknem kilencezer embernek biztosít munkalehetőséget az ország 136 telephelyén, és évente több mint 850 piaci partnere számára 8700-fajta terméket állít elő tizenhárom termelési területen. A munkavállalók elsősorban betanított munkásként, szakmunkásként és különböző adminisztratív munkakörökben helyezkedhetnek el. „Kollégáink számára képzéseket, rehabilitációs mentorszolgáltatást és széles körű társadalmi szerepvállalási programokat kínálunk. Olyan befogadó és megértő környezetet, ahol mindenki egyénileg ki tud teljesedni, és később akár a nyílt munkaerőpiacon is megállja a helyét” – összegzett Csizi Péter.

megváltozott munkaképességű munkavállalók cégek kedvezmények csizi péter Kézmű
Ezek is érdekelhetik