Több forrásból érkezett támogatás az ágazatba
K. B. Z. | Az élelmiszeripar 2014 és 2020 között több mint 360 milliárd forint fejlesztési támogatásban részesült a legfrissebb adatok szerint – közölte tájékoztatóján Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Ebből 57 milliárd a Külgazdasági és Külügyminisztérium beruházásösztönzési célelőirányzatából, 78 milliárd a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból (Ginop), mintegy 200 milliárd pedig – célzottan a mikro- és kisvállalkozásoknak – a Vidékfejlesztési programból került az ágazatba. További 34 milliárd forint érkezett a Pénzügyminisztérium nagyvállalati beruházási támogatási keretéből.
Az élelmiszeriparban 4500 vállalkozás működik, ezzel árbevétel és foglalkoztatás alapján is a második legnagyobb nemzetgazdasági ágazat. A fejlődését jelzi, hogy üzemi eredménye az elmúlt öt évben több mint 50 százalékkal emelkedett.
Az ágazat eredményeit a közepes és nagyvállalatok adják – mondta az államtitkár. E cégek a számarányuk szerint az élelmiszeripari vállalatok kevesebb mint 10 százalékát teszik ki, de tőlük származik a teljes belföldi árbevétel több mint 80 és az export 90 százaléka. A közepes és nagyvállalatok foglalkoztatják az élelmiszeripari dolgozók háromnegyedét. Az államtitkár a tárca előtt álló kiemelt feladatnak nevezte a Magyar Élelmiszerkönyv felülvizsgálatát, átdolgozását és hatékonyabbá tételét, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal fejlesztését, amelynek része egyebek mellett egy nyolcmilliárd forintba kerülő központi laborbázis kialakítása. A 2021-es költségvetés tervezése során már egyeztetnek egy olyan előirányzat elkülönítéséről, amelyet az agrártárca használna fel célzottan az élelmiszeripar fejlesztésére. Ennek mértékéről azonban nem tudott nyilatkozni, tekintve, hogy nagyban függ a következő, 2021–2027-es uniós ciklusban az élelmiszeripar által felhasználható uniós támogatás nagyságától.
A következő hétéves költségvetési időszakban is legalább ekkora uniós fejlesztési forrást kell biztosítani az élelmiszeripar számára, az ágazatban kikerülhetetlen a digitalizáció, a robotizáció és az automatizáció – mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke. Fontos, hogy a támogatáshoz minden ágazati szereplő hozzáférjen, és hogy a részletes fejlesztési program kiírása előtt elemezzék a korábbi fejlesztési programok tapasztalatait, az azok keretében megvalósított beruházások életképességét.
az élelmiszerkönyv felülvizsgálatát jelölte meg


