Magyar gazdaság

Új megoldás került elő a devizaperekben

Eddig tizenöt magyar devizahiteles ügyet zárt le az Európai Unió bírósága.

Eddig tizenöt magyar devizahiteles ügyet zárt le az bírósága, amely előtt egy tavaly decemberben indult eljárásban új jogi megoldás jelent meg a devizahitel témakörében – írta a Magyar Nemzet.

A lap kérdéseire válaszolva a luxembourgi székhelyű ítélkező fórum sajtóosztályának magyar munkatársa, Lehóczki Balázs elmondta, hogy

a Győri Ítélőtábla tavaly decemberben kérte a luxembourgi testülettől az uniós jog értelmezését.

A magyar bíróság kérdést intézett az uniós testülethez, az ilyen – úgynevezett előzetes döntéshozatali – eljárás pedig általában másfél évig tart – közölte.

Lehóczki Balázs felelevenítette a 2014-es úgynevezett Kásler-ügyet. A per nyomán alakult ki az a hazai álláspont, hogy az árfolyamrés alkalmazása semmis. Fontos elem volt, hogy a szerződésekből kieső árfolyamok a fogyasztó érdekében pótolhatók.

Fotó: Shutterstock

Nem maradhattak a továbbiakban életben azok a szerződéses feltételek, amelyek más árfolyamot határoztak meg a kölcsön folyósításakor az adóst megillető, és mást a törlesztőrészlet címén a banknak járó summa kiszámításához – a magyar parlament 2014-ben törvényt fogadott el a kérdésben, ennek nyomán a jegybank deviza-középárfolyamai kerültek a hazai kölcsönmegállapodásokba – olvasható a cikkben.

A mostani ügy ezen a mozzanaton alapul – magyarázta a jogász hozzátéve: a kérdés lényege ezúttal valójában az,

érdekében állt-e a magyar fogyasztóknak, hogy új árfolyamok kerüljenek a semmis, régiek helyére.

Ha ugyanis a deviza-kölcsönszerződés nem tartalmaz árfolyamot, akkor a megállapodás nem teljesíthető, ez pedig azzal a nyilvánvaló következménnyel járna, hogy

nem az adósnak kellene viselnie teljes egészében az árfolyamkockázatot,

nevezetesen azt a sok esetben igen jelentős anyagi terhet, ami a válság utáni időkben jelentkező árfolyamváltozás miatt őt terhelte – írta a lap.

Lehóczki Balázs hangsúlyozta, hogy mindez ugyanakkor csupán elvi lehetőség. „Jelenleg az eljárás kezdeti szakaszában járunk, a végeredmény nem jósolható meg, annyi azonban biztos, hogy új jogi megoldás jelent meg a devizahitel témakörében” – mondta a jogász.

deviza Európai Unió Bírósága Magyar Nemzet ELJÁRÁS KÖLCSÖN
Kapcsolódó cikkek