Magyar gazdaság

Bajban lehet a gépgyártás és a vegyipar is

Csak minden negyedik cég látja valamilyen támogatásban vagy kedvezményben a kiutat a koronavírus okozta sokkból. Mindenesetre az biztosnak tűnik a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint, hogy a következő három–hat hónapban megüthetik a bokájukat az eddig túlköltekező vállalkozások.

Átlagosan négyből három vállalkozásnak nem az a legfontosabb, hogy milyen támogatást vagy kedvezményt vehet igénybe a járványügy okozta visszaesés tompítására, sokkal inkább a nyersanyag beszerzése, a munkavállalók védelme, a piac megtartása élvez elsőbbséget – mondta a Világgazdaságnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a saját felmérésükre hivatkozva, amelyben több mint kilencezer cég vett részt. Ez alapján az is kirajzolódik, hogy van erő és tartalék a versenyszférában a nehezebb átmeneti időszak átvészelésére.

Ugyanakkor, míg egyes ágazatokban a koronavírus okozta sokk utáni visszazáródáshoz akár két-három hónap is elegendő lehet, másutt fél-egy év is kevésnek bizonyulhat. Az MKIK felmérése szerint a légi közlekedést rázza meg leginkább a kialakult helyzet, de amikor azt tapasztalni, hogy egy nap alatt három brit légitársaság jelent csődöt, azért Parragh László szerint nem a járvány a felelős, hanem a rossz üzletpolitika. A légi közlekedés után a turizmus-vendéglátás területe következik a sérülékenységet tekintve, beleértve a szállodákat és éttermeket kiszolgáló összes kapcsolt vállalkozással. A kamara felmérése szerint azonban nehéz helyzetben van a gépgyártás, az -összeszerelés és a vegyipar is – ezek az ágazatok vannak a legnagyobb veszélyben.

Az MKIK elnöke úgy véli, kevesen látnak reálisan, ettől függetlenül lehet és kell is a gazdaság újraindításával foglalkozni. Parragh László szerint egyelőre képtelenség megbecsülni a beruházási ráta vagy az ipari termelés várható alakulását, és a járványhelyzet GDP-növekedésre gyakorolt hatását is. Annak mindenesetre Kelet-Közép-Európa és főként Magyarország a következő időszakban az egyik nagy nyertese lehet, hogy számos távol-keleti nagyvállalat részben a régióba helyezte a termelőkapacitásait, az ázsiai szállítások akadozása miatt ennek a szerepe felértékelődhet.

A következő három–hat hónapban nagy bajban lehetnek a túlköltekező cégek, aki viszont az elmúlt években nem szebb irodára és nagyobb autóra vágyott, hanem szorgos hangyaként időről időre félretett, a hatékonyságnövelésbe fektetett, az lényegesen kedvezőbb helyzetben van – állapította meg a Világgazdaságnak Essősy Zsombor, a Magyarok

a Piacon Klub elnöke. Hozzátette:

a nehezebb időszak után nem lehet az a cél, hogy ugyanoda térjen vissza a versenyszféra, ahol a koronavírus előtt tartott. Megtisztulást is hozhat, ha fölösleges termékek és szolgáltatások tűnnek el. Emiatt nem meglepő, ha számos gyenge vagy rossz stratégiát követő cég esik ki a versenyből. A pályázati piac oldaláról pedig a szakember úgy látja: több tízezer vállalkozásnak jelentene megnyugvást, ha a projektek 12–24 hónapos megvalósítási határidejét ki lehetne tolni néhány hónappal vagy akár fél-egy évvel.

Egyes ágazatok

2-3

hónap alatt is feléledhetnek

Ezek is érdekelhetik