Magyar gazdaság

Jöhet a koronakötvény, ha Merkel is rábólint

Az eurózóna „koronakötvényeket” bocsáthat ki, hogy így kezelje a járvány okozta pénzügyi sokkot az eurózónában. Ha Németországot is sikerül rábeszélni, Angela Merkel kancellár olyan együttes cselekvésbe megy bele, amilyenbe az euróövezet válsága idején sem volt hajlandó.

Bár az európai országok sorban jelentik be kiadási csomagjaikat a járvány drámai gazdasági hatásainak kivédésére, és az Európai Központi Bank rekord-köt­vényvásárlásokkal segí­ti a harcot, a recsegő-ropogó eu­rózónában egyre erősödnek a hangok, hogy együttes pénzügyi erő­feszítésre is szükség lesz. A Reuters új felmérésében részt vevő közgazdászok háromnegyede szerint a világgazdaság máris recesszióban van, és egyes elemzőházak – mint a Capital Economics – úgy vélik,

az idei visszaesés nagyobb lesz, mint a globális pénzügyi krízis idején.

Nem véletlenül erősödött a vélemény, hogy Európának még annál is nagyobb stabilizációs erőfeszítésre lesz szüksége, mint az eurózóna válsága során. Akkor, 2012-ben dolgozták ki a gazdasági sokkok kivédésére az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM), amelynek mérlegfőösszege 2008 végén meghaladta a 800 milliárd eurót.

Ursula Von der Leyen
Fotó: Aris Oikonomou / AFP

Elsőként Giuseppe Conte olasz miniszterelnök – aki a világ legszorongatottabb országának élén áll – sürgette, hogy az eurózóna nyúljon a közös forráshoz. Olaszországban a koronavírus már másfélszer annyi áldozatot szedett, mint Kínában, ahonnan a járvány indult. Az Európai Bizottságnál Conte felhívása nyitott fülekre talált. „Vizsgálunk minden eszközt, és bármit, ami segít, felhasználunk – mondta Ursula von der Leyen, a testület német elnöke a Deutschlandfunk rádiónak. – Ez a koronakötvényekre is vonatkozik, ha segítenek, és helyesen strukturáltak, használni fogjuk őket.” Még tovább vitte a gondolatot Paolo Gentiloni, az EU olasz pénzügyi biztosa, aki a RAI Radio 1-nek azt mondta: a koronakötvényeket egy pénzügyi intézménynek kell kibocsátania, és erre az ESM a legalkalmasabb.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

(Címlapkép: Shutterstock)

koronakötvény koronavírus EU eurózóna
Kapcsolódó cikkek