Magyar gazdaság

Már januárban megtört az építőipari növekedés

Csaknem 200 milliárd forintos termelési értékkel, de az előző évi bázistól 2,5 százalékkal elmaradó termelési volumennel nyitotta 2020-at a magyar építőipar.

Az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 2,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól 2020 januárjában

– közölte hétfői gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 14,7 százalékkal elmaradt a 2019. január végitől, miután az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 9,3 százalékal nőtt, az egyéb építményeké viszont 24,5 százalékkal csökkent. Mindezt annak ellenére, hogy az év első hónapjában a megkötött új szerződések volumene 8,2 százalékkal emelkedett: az épületek építésére kötött szerződéseké 13,8 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 22 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Januárban ipari épületekre és vasútfelújításra kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

Az ágazat négy éven át tartó, 20 százalékot meghaladó növekedési üteme az előzetes várakozások szerint megtörik, és az idei év 10 százalék körüli lassulást hozhat – így vélekedtek az elemzők még a koronavírus világjárvánnyá terebélyesedése előtt. A vírushatástól még teljesen mentes januári építőipari teljesítménymutatók szerint a két építményfőcsoport termelése az év elején ellentétesen alakult: az épületeké 4,4 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 1,5 százalékkal nőtt, az építőipar termelése a decemberihez mérten 0,9 százalékkal emelkedett.

Összességében mindhárom építőipari ágazat termelési volumene mérséklődött januárban. Az épületek építésében 0,8, az egyéb építmények építésében 1 százalékkal, a speciális szaképítés termelése 4 százalékkal csökkent a termelés.

KSH gyorstájékoztató építőipar
Kapcsolódó cikkek