Magyar gazdaság

Takaréklángról fél gőzre kapcsoltak a hazai abroncspiac szereplői

A hónap közepe óta újra termel a Bridgestone tatabányai üzeme. A Hankook cáfolta a létszámleépítést.

A hónap közepe óta újra termel a Bridgestone tatabányai üzeme, miután április 6–14. között szünetelt a működés – közölte a Világgazdasággal a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. A felfüggesztés nem volt előzmény nélküli, a gyárban már március végén csökkentették a kapacitásokat. Mindez a mintegy 1200 fős munkavállalói gárdát különböző módon érintette: voltak, akik távmunkában dolgoztak, mások a gyárban láttak el különböző feladatokat, de állásidőt és fizetett szabadságot is alkalmazott a menedzsment.

A rendelkezések miatt egyetlen dolgozót sem ért hátrány, senkit sem kellett elbocsátanunk

– közölte a cég. Arról is tájékoztattak, hogy ha a megrendelésállomány nagymértékben csökken, akkor áthidaló lehetőségként részt vesznek az állami bértámogatási programban. Arról nem beszéltek, hogy napi szinten hány abroncs készül el Tatabányán, de jelezték, hogy képesek teljesíteni az autógyárak és az abroncs-nagykereskedők megrendelését.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A Hankook Tire Magyarország Kft. ugyancsak április 14-től termel újra, a rácalmási gyár március 30-án állt le. A körülbelül 2900 főt foglalkoztató társaság lapunknak cáfolta Székely Tamás szakszervezeti elnöknek a Napi.hu oldalon közölt nyilatkozatát, amely szerint a dél-koreai társaság márciustól mintegy havi 50 alkalmazottat érintő létszámleépítésbe kezdett Magyarországon, amelyet áprilisban és a következő hónapokban is folytatni fog.

„A vállalat vezetősége nem hajtott végre és a jelenlegi körülmények között nem is tervez sem létszámleépítést, sem termelésátalakítást” – írták. A gyártás a megrendeléseknek megfelelő kapacitással zajlik – tették hozzá –, és minden alkalmazott a rendes ütemterv szerint dolgozik. Információink szerint a Hankooknál az idén havi bontásban 40 fő alatt van a fluktuáció, a statisztikában a külföldi munkavállalók kiesése és a határozott idejű munkaszerződések kifutása is szerepel.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

A gyárak újraindulnak, a kereslet még nem

Az Audi után a jövő héten újraindul a többi magyarországi autógyár is, de zömében csak egy műszakban, fokozott egészségügyi intézkedések mellett folyik majd a termelés.

 

Bridgestone koronavírus abroncs leépítés gyártás Hankook
Kapcsolódó cikkek