Magyar gazdaság

Zuhanás a kölcsönzött munkaerő piacán

Mivel a külsős dolgozókat küldték el először a nagyvállalatok, a munkaerő-kölcsönzés a töredékére esett vissza.

Nehéz időket élnek a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek, sok nagyvállalatnál leállt vagy csak részlegesen zajlik a termelés. Ennek következtében

jóval kevesebb a bevétel, sok esetben költségcsökkentésekre is szükség van, és a kölcsönzött munkaerő visszamondása az első intézkedések között szerepel.

Mára azonban a kormány bevonta a kölcsönzötteket a munkahelyvédelmi programba.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Az egyik piacvezető vállalat, a Randstad Hungary az első negyedévben történetének legnagyobb árbevételét produkálta, március 16. óta viszont folyamatosan, mindennap zsugorodik a megrendelésük állománya, mára a 60 százalékát elvesztette – közölte a Világgazdasággal Baja Sándor, a vállalat ügyvezetője. Juhász Csongor, a Prohuman cégcsoport ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy az aktív állomány esetében 30 százalékos visszaesést tapasztalnak, és a munkavállalóik nagy része inaktív státuszban van.

Ha a jelenlegi helyzet elhúzódik, és nem indul újra a gazdaság, akkor az inaktívakból tartósan munkanélküliek válhatnak. A bármelyik pillanatban akár meg is duplázódhat, ha nem indul újra belátható időn belül a gazdaság

– emelte ki lapunknak.

Hasonló nehézségekről számolt be Dulkai Miklós, a Work-Force értékesítési és operatív igazgatója. Elmondása szerint több száz munkavállalójukat építették le a nagy partnercégek, az év eleji portfólióhoz képest 20 százalék feletti a visszaesés a kölcsönzésben. A közvetítési megrendeléseik azonban lassú növekedést mutatnak: a diákágazatukban a március erősebb volt az év első két hónapjánál, és a szellemi ágazatuk is növekvő megrendelésszámot produkált. Hamrák Viktor, a Trenkwalder Industrial Business Unit vezetője azt tapasztalta, hogy az aktuális igények a korábbi felére estek vissza, ám ez egy pillanat alatt visszarendeződhet, ha a legnagyobb vállalatok beindítják a motorokat, jelt adva az ellátási lánc többi szereplőjének.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

munka munkaerő-kölcsönzés foglalkoztatás munkaerőpiac
Kapcsolódó cikkek