Magyar gazdaság

A Költségvetési Tanács a jövőhéten szólal meg

A jövő hét végére alakíthatja ki a véleményét a Költségvetési Tanács a 2021-es büdzséről, a tanács vezetője bízik az eredményes harmadik negyedévben.

A Költségvetési Tanács (KT) a jövő hét végére alakíthatja ki véleményét a 2021-es költségvetési törvény tervezetéről. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, a véleményezés alapján módosíthat a kormány a tervezeten, majd benyújtják azt a parlamentnek.

Az elnök kifejtette, a koronavírus-járvány miatt a normális ügymenettől eltérően most nem alkotnak véleményt például azzal az uniós előírással kapcsolatban, amely a költségvetési hiányra vonatkozik, és az államadósság alakulását sem véleményezik.

Szólt arról is, az idei adatok alakulása attól függ, hogy mikor indulhat újra a gazdaság.

A becslések között nagy a szórás, hiszen van, amelyik komoly visszaesést prognosztizál, mások szerint viszont jobbak a kilátások.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Valószínű fűzte hozzá –, hogy a második negyedév „ijesztő” adatokat fog hozni, de a harmadik negyedévtől elkezdődhet a visszatérés a „normál pályára”.

A jövő évi előrejelzések viszont már komoly gazdasági erősödésről szólnak, persze egy rossz bázishoz viszonyítva.

Arra lehet számítani, hogy azok a programok, amelyek 2020-ban a munkahelyek védelmében, az egészség védelmében, a gazdaság alapjainak a megtartása érdekében születtek, azok folytatódnak jövőre is

– mondta Kovács Árpád.

Varga Mihály pénzügyminiszter hivatalos Facebook-oldalán kedden jelentette be, hogy elkészült a jövő évi költségvetési törvény tervezete és azt szerdán tárgyalja a kormány.

 

KT Kovács Árpád Költségvetési Tanács BÜDZSÉ Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek