Magyar gazdaság

Rekordból nullázta le a turizmust a járvány

Bedőltek a mutatók a járvány hatására, márciusban 60 százalékkal csökkent a szálláshelyek bevétele, miután a vendégéjszakák kétharmada kiesett.

Azonnal bedöntötte az ágazati mutatókat a koronavírus járvány, a KSH csütörtöki gyorsjelentése szerint a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 68, a belföldi vendégek által eltöltötteké 61 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 60 százalékkal esett vissza.

Miután a szálláshelyek egy része március második felében felfüggesztette tevékenységét, a szállodák részletes árbevétel- és kapacitáskihasználtság-mutatói, és a bevételekre vonatkozó adatok március vonatkozási hónaptól kezdődően nem elérhetők a korlátozott információs bázis miatt

– közölte a KSH.

Március első felében 2101 száláshely adatszolgáltatása alapján az összes bruttó árbevétel folyó áron mindössze 14 milliárd forintrot tett ki, miután a vendégéjszakában mért forgalom Európából a 2019. márciusi érték harmada, Ázsiából és

Amerikából kevesebb mint a negyede volt. Az orosz és az ukrán vendégéjszakák száma az átlagosnál kisebb mértékben, ekkor még csak mintegy a felére esett vissza.

Fotó: Kallus György / VG

Csaknem ugyanilyen mértékben zuhant a belföldi vendégforgalom:

a vendégek száma 64, a vendégéjszakáké 61 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A vendégéjszakák száma egyik régióban sem érte el a 219. márciusi forgalom felét, Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Tisza-tónál a harmadát sem.

A márciusi mínusz éves szinten azonnal 19 százalékos csökkenést okozott a vendégéjszakák számában az előző évi bázishoz képest, és 11 százalékos elmaradást 2019 első három hónapjának bevételeihez mérten. 2020 rekord évnek indult, az év első két hónapjában 10 százalékkal több vendégéjszakát, és 20 százalékkal t árbevételt jeleztek a szálláshelyek az előző évhez képest.

vendégéjszakák KSH csökkenés
Kapcsolódó cikkek