Magyar gazdaság

Szijjártó Péter: a BMW-gyár építési munkálatai már most is zajlanak

A külgazdasági és külügyminiszter jövő pénteken tárgyal majd a beruházás irányítóival. A német gyár nyilatkozott a Világgazdaságnak az építkezésről.

A vállalat vezetőivel ma is egyeztettünk, arról biztosítottak minket, hogy természetesen továbbra is elkötelezettek a debreceni gyárépítés mellett

közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a BMW debreceni gyárépítésének elhalasztásáról szóló sajtóértesülések kapcsán a Facebook-oldalán.

A miniszter azt is írta, hogy

jövő pénteken Debrecenbe jönnek a gyár leendő vezetői és a beruházás irányítói, akikkel személyesen is megbeszélést fog folytatni.

Oliver Zipse, a BMW Group igazgatótanácsának gyártásért felelõs tagja és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szijjártó Péter hozzátette, hogy

a gyár építési munkálatai „már most is zajlanak.”

A VG.hu is megírta, hogy az első negyedévben jelentősen csökkentek a BMW csoport autóeladásai, az értékesítési árbevétel viszont kissé nőtt, de az elért nyereség némileg mérséklődött.

Korábban a miniszter elmondta, hogy Magyarországon 6 ezer német vállalat 300 ezer magyar embert foglalkoztat, Németország a legnagyobb befektető, s hazánk első számú gazdasági partnere.

Megszólalt a BMW

A Világgazdaság megkeresésére reagált a német vállalat is. Közlésük szerint a jelenlegi kivételes helyzetben a BMW Group egyedülálló felelősséggel bír, felkészül a sikeres újraindulásra, mely biztosítja a vállalatnak és munkavállalóinak jövőjét.

A munkatársak egészsége a BMW Group legfontosabb prioritása.

A BMW Group körültekintően kezeli a válságot, a folyamatokra összpontosítva és mindig a jövőbe tekintve hoz döntéseket. Amíg a válság fennáll, azon dolgozik, hogy a lehető legszilárdabb alapokat teremtse meg, a krízis utáni újrainduláshoz.

A BMW Group továbbra is elkötelezett az új, magyarországi gyáregységével szemben.

A vállalat debreceni gyárának megépítése a BMW Group hosszú távú növekedési törekvéseit támasztja alá.

A jelenleg kialakult koronavírus járványhelyzet feltételezéseink szerint, hatással lesz a debreceni építkezési munkálatokra, így azok lelassulhatnak. A pontos időtartam még nem került meghatározásra, de várakozásaink szerint több hónap lehet. Megértésüket kérjük, de további információt nem tudunk biztosítani

– írták a Világgazdaság megkeresésére.

Megszólalt az önkormányzat

A debreceni önkormányzat minden általa vállalt feltételt teljesített ahhoz, hogy a BMW megkezdje a további fejlesztéseket –reagált az autógyár bejelentésére a városháza sajtószolgálata.

Közleményük szerint az információk a debreceni önkormányzat és a BMW Manufactoring Hungary Kft. között létrejött szerződés végrehajtását és lezárását nem érintik.

A szerződésben rögzítetteknek megfelelően és ütemben az önkormányzati beruházás lezárul.

Napokon belül átadásra kerül a teljes terület az egyeztetett műszaki tartalomnak megfelelően a BMW magyarországi cége részére – írták.

Az átadással az önkormányzat által vállalt minden feltétel teljesítése biztosítja, hogy a BMW megkezdje a további fejlesztéseket

– közölte a városháza.

Korábban a portfolio.hu idézte Nicolas Petert, az igazgatóság tagját, aki elmondta, hogy

a jelenlegi helyzetre tekintettel bizonyos projekteket vagy felfüggesztünk, vagy további felülvizsgálatnak vetjük alá őket. A beruházási költségeket a tavalyi 5,7 milliárd euróról kevesebb mint 4 milliárd euróra csökkentjük 2020-ban.

Szijjártó Péter BMW
Kapcsolódó cikkek