Világszerte nem kevesebb, mint 89 százalékkal vetette vissza a járvány kitörése az éttermek forgalmát – derül ki az Aaron Allen & Associates cikkéből.
A tanácsadó cég kalkulációi szerint a világ éttermeinek 10 százalékát sodorta a megszűnés határára.
Ennek okai közt említi, a turizmus visszaesését, valamint azt, hogy azok, akik a járvány miatt rosszabb anyagi helyzetbe kerültek, elsőként az éttermi étkezésen spórolnak. A bevezetett szigorú higiéniai szabályok pedig plusz költségeket rónak a nem ritkán adóssággal küzdő éttermekre.
Legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban esett vissza a vendéglátóipari egységek forgalma. Az újraindulást követően még nem sikerült a forgalmat a járvány előtti időszak szintjére visszaállítani.
Azokban az országokban, ahol a járvány viszonylag kis hatást gyakorolt és átálltak a házhoz szállításra az éttermek, ott könnyebben átvészelik a visszaesést. A későn reagáló, vagy gyengébb vállalatokat azonban továbbra is összeomlás fenyegeti.