Magyar gazdaság

Változnak a kata-szabályok

Jövő nyáron jelentős kedvezményhez jutnak azok a dolgozó nők, akik gyermeket vállalnak. A kormány megtartaná a Szent István napi ünnepségeket, ugyanakkor a járvány egy esetleges második hullámára is fel kell készülni – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Továbbra is fenntartják a járványügyi készültséget – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy szerdához képest csütörtökön kilenc új fertőzöttet regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma viszont 920-ról 906-ra csökkent. Eddig 2640-en gyógyultak meg, míg az elhunytak száma 577.

A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány indokoltnak tartja az eddigi szabályok fenntartását. Reményeik szerint az augusztus 20-i ünnepségeket meg lehet tartani. Erről július közepén születhet majd döntés, csakúgy mint a többi nagyrendezvények megtartásáról, amelyre augusztus 15-ig nincs lehetőség.

Gulyás Gergely kiemelte: az egyik legfontosabb feladat a gazdaság újraindítása.

A kormány célja ezért, hogy ugyanannyi munkahelyet hozzon létre, mint amennyit a vírus tönkretett.

Ezért is jött létre a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével – tette hozzá.

Megalakult a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs

Az operatív törzs négy területre koncentrál. Fel akarják számolni azokat az adminisztratív szabályokat, melyek fékezik a gazdaság újraindítását.

Gulyás Gergely
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A foglalkoztatottak száma 130 ezerrel csökkent a járvány hatására

– mondta a miniszter.

Változnak a kata-szabályok

Jövőre változnak a kisadózó vállalkozások tételes adójára (kata) vonatkozó szabályok – jelentette be Gulyás Gergely.

A miniszter elmondta: módosító javaslatot nyújtanak be a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz, miszerint

ha valaki katázik, akkor hárommillió forint feletti számlák esetén – ha ugyanaz a számlák kibocsátója – 40 százalékos adót kell fizetni a hárommillió forint feletti részre.

Közölte, a céljuk, hogy a katával történő visszaélések, a bújtatott foglalkoztatás megszűnjön.

Száz százalékos fizetés a cseddel

Gulyás Gergely megerősítette, hogy egy anya a cseddel gyakorlatilag többet kereshet gyerekvállalás esetén, mintha dolgozna – a járulékfizetési könnyítésnek köszönhetően. A csecsemőgondozási díj összege ugyanis a korábbi 70 százalékról a bruttó fizetés 100 százalékára emelkedik jövő év július 1-től.

Jelentősen emelkedik a csecsemőgondozási díj összege

A korábbi 70 százalékról a bruttó fizetés 100 százalékára emelkedik a csed összege.

A kancelláriaminiszter a nemzeti konzultációra is kitért. Elmondta több ívet már célba juttattak, a kézbesítés pedig folyamatos.

Gulyás Gergely megjegyezte, hogy

fel kell készülni a járvány egy esetleges második hullámára.

koronavírus csed Kormányinfo Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek