Magyar gazdaság

Vártnál kevésbé csökkent a Philips profitja

Elemzők kisebb EBITA-eredményre és szerényebb bevételre számítottak.

Az elemzők által vártnál kevésbé csökkent a Philips profitja az idei második negyedévben, és a cég arra számít, hogy a második fél évben már nőnek a bevételei.

A holland konszern hétfőn azt közölte, hogy

a szakértők által inkább figyelemmel követett kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredménye (EBITA) 418 millió euró lett, 24 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

A június végével záródott három hónapban a Philips bevétele 6 százalékkal, 4,39 milliárd euróra mérséklődött. Bevételei egyebek között Nyugat-Európában 3 százalékkal nőttek, Észak-Amerikában viszont 8 százalékkal csökkentek.

Elemzők kisebb, 344 millió euró EBITA-eredményre és szerényebb, 4,34 milliárd euró bevételre számítottak a második negyedévről.

Fotó: AFP/ANP/Sander Kinning

Az adózott eredmény 208 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 243 millió euróról, ami azonban így is jóval meghaladta a szakértők által becsült 92 millió eurót.

A cég arra számít, hogy a júliussal kezdődött hat hónapban már nőnek a bevételei, ahogy a kórházak és a fogyasztók túljutnak a koronavírus-járvány okozta első megrázkódtatáson. A Philips hétfőn azt közölte, hogy új megrendelései 27 százalékkal nőttek a tavalyi második negyedévvel összevetve.

A Philips – amely négy éve vált meg alacsony nyereségességű fényforrás üzletágától, hogy részben az egészségügyre koncentráljon – három nagy divíziót működtet, személyi használatra szolgáló kisebb elektromos eszközöket, diagnosztikai készülékeket, továbbá egészségügyben alkalmazható szoftvereket gyártanak, illetve fejlesztenek.

A Philips a világ több mint 100 országában van jelen és mintegy 77 ezer embert foglalkoztat.

profit philips
Kapcsolódó cikkek