Magyar gazdaság

A kétszázmilliárdos plafon is átszakadt

A tőzsdei szárnyalásoknak köszönhetően újabb lélektani határt lépett át az Amazon vezérigazgatójának nettó vagyona: a Bloomberg Billionaires Index tegnapi állása szerint meghaladja a 202 milliárd dollárt. Jeff Bezos az első, aki átlépte a 200 milliárd dolláros küszöböt.

Bezos vagyona, amelynek legnagyobb része az Amazon részvényeiben van, az utóbbi években meredeken emelkedett, 2018-ra ő lett a világ leggazdagabb embere. Javainak értékét akkor már 150 milliárd dollárt fölé becsülték. (Egy rövid ideig 2017-ben is a lista élén szerepelt.)

Az Amazon teljesítménye jó alapot teremtett a vagyonnövekedésre:

a cég árbevétele a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest mintegy 40 százalékkal, 89 milliárd dollárra nőtt, és megduplázódott a nyeresége is.

Példátlan sikert hozott a vállalatnak a járványügyi előkészületek címén véghez vitt 4 milliárd dolláros beruházás. Nettó profitja áprilistól júniusig 5,2 milliárd dollárra hízott.

A témáról készült összefoglalójában a CNBC emlékeztetett rá, hogy Bezos válása miatt vagyona egy része fölött már volt felesége, MacKenzie Scott rendelkezik, aki ezzel egyébként maga is az előkelő 13. helyre lépett a listán: az Amazon részvényeinek 68,8 milliárd dollárt érő 4 százaléka van a birtokában.

Jeff Bezos most 78 milliárd dollárral gazdagabb, mint a második helyen álló Bill Gates, a Microsoft társalapítója, aki hosszú ideig vezette a leggazdagabbak listáját.

Fotó: Sajjad HUSSAIN / AFP

Gates az óriásvállalat vezérigazgatói székét 2000-ben adta át, azóta a jótékonyságra koncentrál. 1994 óta rendszeresen 50 milliárd dollárt adományoz jótékonysági célokra. A koronavírus-járvány kezdete óta a Gates család dollár milliárdokat áldozott a vírus elleni küzdelemre is.

A listán a harmadik helyen a Facebook feje, a 8,5 milliárd dollárral gyarapodó Mark Zuckerberg áll, aki 115 milliárdra becsült vagyonával megközelítette Gatest. Eközben a közösségi oldal ellen több eljárás folyik, és éles kritikák érik az elégtelennek tartott moderálási elvek miatt.

vagyona több mint háromszorosa az egy évvel ezelőttinek. Egyéb cégek mellett a nevéhez köthető SpaceX és Tesla teljesítménye a járvány alatt is kiugró maradt, így nem meglepő a különc milliárdos sikere.

Nem mindenkinek sikerült elkapni a járvány keltette hullámot

Az ötödik helyen álló Bernard Arnault, az LVMH feje a járvány egyik nagy vesztese, több mint 18 milliárd dollárt veszített a pandémia alatt, amíg üzleteik zárva tartottak, a vállalat részvényei hatalmasat estek. Ezzel együtt is a francia üzletember 86,6 milliárd dollárjával a leggazdagabbnak számít a divatiparban.

Szintén veszített vagyonából Warren Buffett. A hatodik listahelyet elfoglaló iparmágnás befektetéseit sem kímélte a járvány, az ő vesztesége valamivel több mint 8 milliárd dollár volt, most 81,2 milliárd dollárt tudhat magáénak.

Bloomberg Jeff Bezos Amazon
Kapcsolódó cikkek