Magyar gazdaság

Megmaradhat a magyar gazdaság előnye

A korábbi évekhez hasonlóan 3-4 százalékponttal kedvezőbb lehet a bruttó hazai termék változása Magyarországon, mint az eurózónában.

Németországhoz képest kisebb mértékű lehet a visszaesés Magyarországon, az idei második negyedévben 10-12 százalékkal zsugorodhatott a bruttó hazai termék (GDP) az előző évhez képest – mondta a Világgazdaságnak Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője 10,5 százalékos visszaesést vár az április–júniusi időszakra. Ugyanakkor rendkívül bizonytalannak értékelte a gazdasági környezetet, ezért a GDP-csökkenés mértékére 8–15 százalék közötti sávot jelölt meg. Ezt az is indokolja, hogy a júniusi tényadatok még nem ismertek, ráadásul a turizmus 70, illetve 50 százalékkal alacsonyabb teljesítményt könyvelhetett el idén áprilisban és májusban, mint tavaly. Az elemző hozzátette: a piaci szolgáltatások hasonló alakulása esetén kellemetlen meglepetés is következhet, ugyanakkor egy-egy szektor gyors talpra állása a GDP-nek is támaszt adhat.

A korábbi 3 százalékos GDP-csökkenés helyett 5 százalékkal eshet vissza a magyar gazdaság teljesítménye 2020-ban – erről Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt korábban. Virovácz Péter szerint 3 százalékos zsugorodással számolni már nem reális, az elképzelhető forgatókönyv a gazdasági teljesítmény 5 százalékos mérséklődése egy második járványhullám nélkül. Az ING Bank szakembere 5,1 százalékkal csökkenő GDP-t vár 2020-ra, ami 3-4 százalékpontos előny lenne az euróövezethez képest. Palócz Éva arra hívta fel a figyelmet, hogy az áprilisi 5,5 százalékos GDP-csökkenési előrejelzéshez képest júliusban 5 százalékra javították a 2020-as prognózist, amit a vártnál gyorsabb talpra állás indokol. A harmadik negyedévben már sokkal jobban teljesíthet a gazdaság, mint az április–júniusi időszakban, október–decemberben pedig a teljesítmény megközelítheti az egy évvel korábbit. A Kopint-Tárki vezetője a Pénzügyminisztérium korábbi prognózisát a kincstári optimizmusnak tulajdonította, amit egy reális előrejelzésre módosítottak.

A költségvetési deficit 5,2 százalék lehet 2020-ban – hangsúlyozta Palócz Éva. A kiadási oldalon GDP-arányosan csaknem 1 százalékpontnyit ront csak a lélegeztetőgépek beszerzése, nem is beszélve az egyéb eszközbeszerzésekről. A bevételi oldalon az egyes adónemekből befolyt összegek akár radikálisan megcsappanhatnak: május végéig 300-400 milliárd forintra tehető a koronavírus-járvány miatti adóbevétel-kiesés. A Kopint-Tárki vezérigazgatója hozzáfűzte, hogy a költségvetést az előrejelzéshez kell majd igazítani. Az Európa Tanács Fejlesztési Bankja arról számolt be, hogy kalkulációk szerint a járvány elleni védekezés az idén 1000 milliárd forintba kerülhet, Varga Mihály legutóbbi közlése szerint az első fél évben 600 milliárd forintot fordított erre a célra a kormány, a miniszter egy korábbi nyilatkozatában 8-10 százalékos deficitet jelzett. Virovácz Péter nem tartja elképzelhetetlennek a 10 százalékos államháztartási hiányt. „Az egyenleg radikális romlása – eddig hivatalosan 3,8 százalékos deficittel kalkulált a pénzügyi tárca – felboríthatja az adósságpályát, az Államadósság Kezelő Központnak új finanszírozási tervet kell készítenie, ráadásul a 2021-es költségvetést is újra kell számolni” – húzta alá az elemző.

Az ING Bank szakembere

5,1 százalékkal csökkenő GDP-t vár 2020-ra, ami 3-4 százalékpontos előny lenne az euró­övezethez képest

Ezek is érdekelhetik