Magyar gazdaság

Hathavi csúcson a világpiaci élelmiszerárak

A FAO jelentése szerint ez nagyban köszönhető a cukornak is.

Augusztusban már a harmadik egymást követő hónapban emelkedtek, hathavi csúcsra ugrottak a világpiaci élelmiszerárak a szemes termények, növényi olajok és a cukor drágulása miatt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított augusztusi árindex júliushoz viszonyítva 2 százalékkal (1,8 ponttal) 96,1 pontra, hat hónapja legmagasabb szintre nőtt.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Fotó: Láng Róbert / MW

Augusztusban különösen a cukor árindexe emelkedett, 6,7 százalékkal 81,1 pontra, elsősorban az EU-ban és a világ második legnagyobb cukorexportáló országában, Thaiföldön uralkodó kedvezőtlen időjárási feltételek miatt. Erősítette az indexet az is, hogy megnőtt Kína cukorimportja, ugyanakkor fékezte a cukorár-emelkedést a kedvező terméskilátás Indiában.

A növényi olajok árindexe idei csúcsra, 98,7 pontra emelkedett, ami 5,9 százalék (5,5 pont) növekedés júliussal összevetve.

A szemestermények árindexe 1,8 ponttal (1,9 százalékkal) 98,7 pontra erősödött.

A tejtermékek árindexe minimálisan, 1,7 ponttal (1,7 százalékkal) 102 pontra nőtt, a húsféléké 93,2 ponton stagnált.

Idén januárban az átfogó árindex magasabb, 102,5 pont, tavaly augusztusban pedig még magasabb, 169,8 pont volt.

FAO élelmiszerár cukor
Kapcsolódó cikkek