Magyar gazdaság

Kétszázmillióból indulnak új robotika projektek

A projektenként elnyerhető támogatás 20-70 millió forint között mozoghat. A beadási határidő várhatóan 2021. január vége lesz.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a török ipari és technológiai tárcával közösen szervezett videokonferenciát az együttműködési lehetőségek feltérképezésére a high-tech és a mesterséges intelligencia (MI) terén. Az eseményt a két miniszter, Palkovics László és Mustafa Varank nyitották meg. A kormányzati szereplők mellett egyetemek, szakmai szervezetek és vállalkozások is képviseltették magukat a rendezvényen.

A közeljövőben megjelenő felhívás kétoldalú innovatív projektek elindítását ösztönzi, kiemelt témája lesz egyebek mellett a mesterséges intelligencia és a robotika is.

A magyar részről 200 millió forintos keretösszeg 3-10 elképzelés valóra váltását teszi lehetővé.

A pályázó partnerségekben az egyetemi, kutatóintézeti csoportok mellett mindkét oldalról részt kell vennie legalább egy vállalatnak is- emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Ma még teljes egészében fel sem mérhetők az új technológiák várható hatásai a nemzetgazdaságok fenntartható növekedésére, a vállalatok működési hatékonyságának és az emberek életminőségének javítására. Világosan látható azonban, hogy

például a mesterséges intelligencia is milyen széles körben alkalmazható, egyebek mellett a képfelismeréssel és -elemzéssel az orvosi diagnosztikában, chatbotok bevetésével az ügyfélkapcsolatokban, vagy a mobilitás új formáival, köztük az önvezető járművekkel a közlekedésben és logisztikában

- mondta a miniszter.

A magyar tárcavezető kifejtette, hogy éppen e páratlan lehetőségek minél sikeresebb kiaknázása érdekében született meg idén Magyarország MI stratégiája. A dokumentum szakmai, gyakorlati megalapozásában központi szerepet töltött be a már 270 tagú MI Koalíció. A magyar kormány nemzetközi szinten is az együttműködések élénkítésében érdekelt, szorgalmazza a feltörekvő technológiákkal kapcsolatos szabályozási eszközök kidolgozását.

A 2020-as török-magyar pályázati felhívás a jövőorientált iparágakban való közös munka élénkítését célozza az említett témakörökön túl pl.

  • a biotechnológiában,
  • megújuló energiaforrások hasznosításában,
  • 5G és digitalizációs fejlesztésekben.
  • A projektenként elnyerhető támogatás 20-70 millió forint között mozoghat. A beadási határidő várhatóan 2021. január végi lesz majd.

    robotika Palkovics László mesterséges intelligencia Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)
    Kapcsolódó cikkek