Magyar gazdaság

Már novembertől nő az ápolók bére is

Egészségügyi dolgozók béremelése, hitelmoratórium, 5 százalékos lakásáfa – ismertették a legújabb döntéseket a kormányinfón.

Magyarország a járvány második hulláma során is a jobban teljesítő országok közé tartozik

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, az első hullámban az időnyerés volt a cél, hogy az egészségügyet fel lehessen készíteni a járvány megfelelő kezelésére, most, a második hullámban a cél a halálozási számok alacsonyan tartása.

Mivel a legnagyobb teher az egészségügyi dolgozókon, az orvosokon és az ápolókon van, ezért elengedhetetlen az ő támogatásuk és megbecsülésük – indokolta a miniszter az országgyűlés által szerdán elfogadott törvényt,

miszerint november elsejével 20 százalékkal nő az ápolók bére, 2021. január elsejétől pedig további 30 százalékos béremelést kapnak.

Gulyás elmondása szerint a parlamentben és az orvosi kamarában is teljes támogatást élvez az egészségügyi dolgozók béremelése, így 2021. január elsejétől

a szerint átlagosan 125 százalékos lesz az orvosok béremelése. Mivel jelenleg 11-12 féle jogviszonyban dolgozhatnak az orvosok, ezért nehéz megmondani, hogy pontosan kinek hány százalékos lesz a jövedelememelkedése.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Eszerint már egy három éve dolgozó rezidensnek is január elsejétől 613 ezer forint bruttó jövedelme lesz, egy 40 évet meghaladó szolgálati idővel rendelkező orvosnak majdnem 1,7 millió forintos bruttó jövedelme lesz.

2022. január elsejével egy három éve dolgozó rezidensnél 788 ezer, több mint 40 éve dolgozó orvosnál pedig 2,1 millió forint, egy 11 éve gyógyító orvosnál pedig 1,260 millió forint lesz a bértábla szerinti bér.

Ez tovább fog nőni 2023. január elsejével:

3 éve dolgozó rezidensnél 875 ezer forint, 40 éve dolgozónál 2,4 millió forint, 11 éve dolgozó orvosnál pedig 1,4 ezer forint lesz a bértábla szerinti alapbér, ettől felfelé 20 százalékos eltérésre van lehetőség.

Gulyás elmondása szerint lesz lehetőségük az orvosoknak magánpraxist is folytatni, amelyhez a kórház beleegyezésére lesz szükség, tehát nem cél a magánpraxis tiltása, és erről még a jogszabályok részletes kidolgozásánál is lehet tárgyalni.

A gazdaságvédelmi intézkedésekről a miniszter elmondta, ismét 5 százalékos lesz az újlakás építésének áfája, és az építési eljárásokat is egyszerűsíteni fogják.

A jövő héten a hitelmoratórium meghosszabbítása lesz fontos téma, a cél, hogy 2021. január 1. után se kelljen fizetnie a hitelét annak, aki nyugdíjas, gyermeket nevel, közfoglalkoztatott, vagy munkanélküli. Továbbá azoknak a cégeknek, amelyeknek a járvány hatására 25 százalékkal, vagy annál jobban visszaesett az idei árbevétele, az esetükben a hitelmoratórium maradhasson.

egészségyügy béremelés Kormányinfo Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek