Magyar gazdaság

Megkezdődtek a jövő évi minimálbér-tárgyalások

Idén októberre 300 ezer fő közelébe csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon.

Megkezdődtek a jövő évi minimálbérrel, garantált bérminimummal és bérajánlással kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) monitoring bizottsági ülésén szerdán – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Bodó Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közlemény szerint az ülésen elmondta:

a kormány célja továbbra is az, hogy a munkavállalói és munkaadói érdekképviseletek állapodjanak meg a kötelező legkisebb bérek jövő évi mértékéről.

A magyar kormány kiemelten kezeli a bérek emelését. 2013 eleje óta, tehát már 91 hónapja töretlen a reálkeresetek növekedése Magyarországon, ez a tendencia idén is folytatódott – űzte hozzá Bodó.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

Bodó Sándor ismertetése szerint a gyors és célzott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a koronavírus-járvány első hulláma után érdemben sikerült csökkenteni az álláskeresők számát. A Gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek is betudhatóan

2020 októberére 300 ezer fő közelébe esett a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon.

A legfrissebb adatok alapján már 19 hete folyamatosan csökken a munka nélkül lévők száma, miközben a foglalkoztatottaké ismét meghaladta a 4,5 milliót. A VKF ülésén a felek megtárgyalták a Gazdaságvédelmi akcióterv intézkedései mellett az utóbbi évek bérfolyamatainak alakulását és a reálkereseti mutató negyedéves emelkedését is.

A minimálbérrel kapcsolatos egyeztetések novemberben folytatódnak – olvasható a közleményben.

bérajánlással Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) bérminimum minimálbér
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek