Magyar gazdaság

Szinte csak madarak voltak az égen egy friss felmérés szerint

A légi utasok száma egy drámai 96 százalékos zuhanást produkált 2020. második negyedévében.

A Covid-19 világjárvány elleni védekezés során az országok világszerte vezettek be szigorító intézkedéseket. Nem volt ez másképpen a légiközlekedés területén sem, ugyanis a repülőterek többsége globálisan leállította vagy erőteljesen visszafogta légiforgalmát idén.

Ennek megfelelően az európai légi utasok száma már a 2020. első negyedéves adatokban is jelentős csökkenést produkált, azonban a második negyedéves visszaesés még élesebb lett – derül ki az statisztikai hivatalának csütörtökön megjelent felméréséből.

Összehasonlítva 2019. második negyedéves adataival a légi utasok számát,

egy drámai 96 százalékos kiesést figyelhetünk meg 2020. második negyedévében annak a 19 uniós tagállamnak a tekintetében, ahol rendelkezésre állnak az idei statisztikák.

Az alábbi ábrán a légi utasok számában történt százalékos változásokat figyelhetjük meg tagállamonként 2019. és 2020. második negyedéveit összevetve.

Fotó: Eurostat

A diagramra tekintve egyből szembetűnik, hogy az európai országokban kivétel nélkül legalább 90 százalékos kiesést találtak az utasok számában.

Magyarországon több mint 4 millió légi utas maradt el, ami a teljes forgalom 97 százalékát teszi ki a vizsgált időszakok alapján.

A legnagyobb visszaesést Spanyolországban mérték, ahol majdnem 62 millió légi utas maradt el tavalyhoz képest, ami a légi forgalom 99 százalékát teszi ki. Utánuk következik a sorban 97-97 százalékkal Németország bő 59 millió utassal, és Franciaország 44 millió fővel.

repülőterek légi utasok Eurostat Európai Unió statisztikai hivatala légiforgalom
Kapcsolódó cikkek