Magyar gazdaság

Tájékoztatást kapnak az egészségügyi járulékkal tartozók

A napokban levelet küld a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azoknak, akik hónapok óta tartoznak az egészségügyi szolgáltatási járulékkal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) levélben szeretné időben felhívni a már tartozással rendelkezők figyelmét a befizetésre. A levelek az adózók elektronikus tárhelyére, ennek hiányában postai levélcímére érkezik.

MTI/Soós Lajos

Az értesítésre azért van szükség, hogy senki ne kerüljön abba a helyzetbe, hogy az állami egészségügyi ellátásért fizetnie kelljen a tartozás miatt. Az új szabályok szerint ugyanis érvénytelenné válik a magánszemély TAJ-száma, ha a 2020. július 1-je óta felhalmozott egészségügyi szolgáltatási járulék hátralékának összege nagyobb, mint a hathavi járulékösszeg.

Ez idén 46 260 forint. Az ennél magasabb összegű tartozás miatt nem jár az ingyenes egészségügyi szolgáltatás.

A TAJ-szám érvénytelenítése a tartozás megfizetésével megelőzhető, fizetési nehézség esetén pedig fizetési könnyítést lehet kérni a NAV-tól.

Az a személy, akire Magyarországon a társadalombiztosítás szabályai kiterjednek és nem biztosított, valamint egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult – a kockázatközösség elve alapján – egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles. Egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alapján az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira lehet jogosultságot szerezni. A járulékot csak annak kell fizetnie, aki semmilyen más jogcímen nem jogosult egészségbiztosítási szolgáltatásra.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2020. január 1-jétől 7.710,- Ft (257,- Ft/nap), amelyet a bejelentkezés időpontjától havonta, a tárgyhót követő hónap 12-ig kell megfizetni.

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal egészségügyi járulék
Kapcsolódó cikkek