Magyar gazdaság

Már jövőre felpattanhat a piac

Az ingatlanpiaci befektetési volumen 35-40 százalékkal csökken az idén, de a járvány elmúltával a korábbit is meghaladó ütemű fejlődésre van esély.

Felemás évet zár az szinte minden területen elmaradnak a számok a várttól, az ingatlanbefektetési volumen 35-40 százalékkal esett, egyedül a logisztikai szegmens szárnyal az idén – összegzett a Világgazdaságnak az Ingatlanfejlesztés napja című rendezvény apropóján Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesü­let elnöke.

A szervezet tagjai V ala­kú felpattanásra számítanak, az előkészítés alatt lévő fejlesztések ugyanis már jövőre fellendülést vetítenek előre.

A négy-öt éve szárnyaló ágazatot megrángatta a pandémia, olyannyira, hogy – mint azt a CBRE adatai jelzik – az optimista forgatókönyvekben is legfeljebb 1,2 milliárd euró értékű idei szerepel a tavalyi 1,8 milliárd euró után.

fotó: Mirkó István (MI) / Magyar Nemzet

A harmadik negyedévben jegyzett 262 millió eurós befektetési forgalom éves alapon 64 százalékos csökkenés, a szeptember végéig elért 762 millió eurós piaci aktivitás pedig 41 százalékkal marad el a tavalyi bázistól.

Mintegy 500 millió eurónyi fejlesztés csúszik át a következő évre, jó alapot adva egy erős 2021-es piacnak.

Bizakodásra ad okot, hogy a pandémia előtt, márciusig indított, majd befagyasztott projekteket a beruházók elkezdték felmelegíteni, 2021-re Takács Ernő szerint az ágazat akár le is dolgozhatja az idei visszaesését.

Maradandó változásokat az irodapiacon hozhat a járvány, ahol a kivárást a jövő újragondolása követi majd. A megkezdett irodaház-építések folytatódtak, projektek elnapolására csak a hotelpiacon van példa, ami azt is tükrözi, hogy a járvány eltérően érintette az egyes alpiacokat.

A logisztikai terület például egyértelműen profitál a helyzetből,

a járvány következtében átalakuló fogyasztási szokások nyomán felgyorsult a digitális gazdaság és az e-kereskedelem térnyerése, ami a fejlesztői és a keresleti oldalt is berobbantotta.

A lakáspiacon az új elemekkel gazdagított otthonteremtési program – mindenekelőtt a kedvezményes újlakás-értékesítési áfa visszavezetése és a családi otthonteremtési kedvezmény bővítése – újból felpörgetheti a keresletet és az idén megbicsaklott projektindításokat is. Az áfacsökkentés 2026-ig serkentően hathat, miközben átmenetileg okafogyottá tette a rozsdaövezeti programot. Az új lendülethez és a közép-hosszú távon kiszámítható piaci környezethez további döntések és ösztönzők szükségesek.

ingatlan fejlesztés ingatlanpiac Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK)
Kapcsolódó cikkek