Magyar gazdaság

A vártnál is jobbak az amerikai gazdaság kilátásai

Az Amundi becslése szerint a stimulus mértéke a választási kampányban belengetett 10 év alatt 8 trillió dollárral szemben megállhat 1 trillió dollárnál.

A 306 elektori szavazat besöprésével a legutolsó aggályok is elhárultak Joe Biden beiktatása elől. Csakhogy a szenátusban a republikánusok maradnak többségben, és ez szinte kizárttá teszi a Biden által beígért erős fiskális stimulus-erős adóemelés kombináció maradéktalan megvalósítását – állapítja meg az Amundi Asset Management elemzésében Kenneth J. Taubes, a társaság Amerikai befektetési igazgatója.

Az Amundi becslése szerint a stimulus mértéke a választási kampányban belengetett 10 év alatt 8 trillió dollárral szemben megállhat 1 trillió dollárnál,

ezzel szemben a szenátuson elbukik Biden legtöbb adóemelési terve, köztük szinte biztosan a republikánusok által leginkább vitatott elem, a társasági 21-ről 28 százalékra történő emelése.

Ezek a várakozások azzal párosulnak, hogy a vakcináció a vártnál sokkal jobb úton halad, három ígéretes oltás is hamarosan piacra kerülhet, ami viszonylag gyorsan elvezethet az élet normalizálódásához.

Márpedig erre az Amerikai gazdaság nagyon jól reagál

– hívja fel a figyelmet az Amundi elemzése.

Az Egyesült Államokban a az áprilisi 14,7 százalékos csúcsról novemberre 6,7 százalékra csökkent, ami azt sugallja, hogy a most állástalanok 30-40 százaléka igazából szabadságolva van, amint lehet, vissza tud térni a munkába.

Fotó: Getty Images

Emellett számos egyéb adat is azt sugallja, hogy a normális élet nagyon gyorsan visszahozza majd az amerikaiak fogyasztási kedvét.

Az ipari beszerzési menedzserindex októberben két éves csúcsot döntött 59,3-as értékkel.

A gépájármű értékesítés, úgy megugrott, hogy az éves eladás elérheti a 15,1 millió darabot. Az új és régi lakások értékesítése is szárnyal, a mostani eladások 14 éves rekordot jelentenek.

Ahhoz, hogy ezt a helyén kezeljük látni kell, hogy

a lakáspiac az USA GDP-jének 15 százalékát adja, míg a válság által leginkább érintett szórakoztatóipar, szabadidős tevékenységek, szállásadás, és az éttermi szolgáltatások együttesen is csak 4 százalékát.

Ezek a hatások kedvező pénzügyi helyzettel párosulnak, a FED marad a laza monetáris politika mellett, sőt kiterjesztheti a kötvényvásárlási tevékenységét, mivel ő is érzékeli, hogy a Biden által beígért fiskális stimulus csak korlátozottan érvényesülhet.

Az új inflációs célkövetési módszertan azt is lehetővé teszi a FED számára, hogy hosszabb távon alacsonyan tartsa a kamatokat, és ez jelentősen növeli a gazdasági aktivitást az olyan kamatérzékeny területeen, mint a gépjárműipar vagy az

Ahol Biden igazán hatékony tud lenni az a szabályzási terület, hiszen ez a végrehajtói hatalomhoz köthető terület

– állítja az Amundi igazgatója.

Mivel Biden a klímaváltozás elleni küzdelmet programja középpontjába állította, nem lennénk meglepve, ha e téren erős szabályok lépnének életbe, és Amerika ismét csatlakozna a Párizsi Klímaegyezményhez. Ezek a szabályok kiterjedhetnek az olajkitermelésre, a széndioxid kibocsátásra, a gépjárművek kibocsátására, az elektromos autók támogatására, és a előtérbe helyezésére. Ugyanígy komoly szabályozási hullám érheti el a pénzügyi intézményrendszer is.

Ezek együttes költsége vetekedhet az Obama kormány hasonló intézkedéseinek költségeivel és elérheti az évi 100 milliárd dollárt, azaz a 1 százalékát.

A szenátusi többség hiánya megfoszthatja a demokratákat attól, hogy olyan átfogó változásokat léptessenek életbe, mint a Green New Deal, de a szabályozói tevékenység kiterjesztése komoly nyomást gyakorol majd az amerikai vállalatokra, hogy erősítsék ESG profiljukat, azaz növeljék tevékenységük fenntarthatóságát, különösen a kibocsátás csökkentés és a foglalkoztatáspolitika terén – hívja fel a a figyelmet az Amundi elemzése.

Amundi Befektetési Alapkezelő stimulus Amerikai Egyesült Államok gazdaság
Kapcsolódó cikkek