Magyar gazdaság

Kétezermilliárd forint ömlik a cégekre

Rajtolnak a 2021–2027-es uniós ciklus vállalkozásfejlesztési pályázatai, az első körben csak beruházásokra és innová­ciós projektekre több mint 330 milliárd forint jut. Míg a Ginopból a Pest megyei cégeket kizárták, addig a Vinopban zöld utat kapnak.

Magyarország az elsők között teszi elérhetővé a vállalkozásoknak az új, 2021–2027-es uniós fejlesztési időszak forrásait – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy pénteken elindult a Vállalkozásfejlesztési és innovációs operatív program (Vinop) első pályázatainak társadalmi egyeztetése. Az első négy pályázat 414 milliárd forint keretösszeggel már január elején megjelenik, nyárra pedig a kifizetések is megtörténhetnek. Beruházásokban, kutatás-fejlesztésben, innovációban, képzésekben segítik ezek a pályázatok a cégeket. Minden eddiginél nagyobb operatív programról van szó, Varga Mihály közlése szerint

már a Vinop első évében, 2021-ben több mint 2000 mil­liárd forintnyi pályázatot hirdetnek.

A középpontban továbbra is a versenyképesség, a hatékonyságnövelés, az innováció és a munkahelyek megvédése áll – közölte a Világgazdasággal Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója. Kiemelte, hogy a 2021–2027-es időszak egyik legfontosabb vállalkozásoknak szóló programja a Vinop lesz, amely a 2014–2020-as Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) folytatásának tekinthető.

De míg a Ginop pályázataiból a Pest megyében működő cégeket teljes egészében kizárták, a Vinop esetében ezt a korlátot eltörölték.

A szakértő emlékeztetett, hogy az idén csaknem százmilliárd forint értékben írtak ki innová­ciós célú pályázatokat, az új ciklusban azonban akár az 500 milliárd forintot is meghaladhatja az e célra szánt összeg. Lapunknak rávilágított: már nyilvános, hogy Vinop 2.1.2-21 kódszám alatt januárban 136 milliárd forintnyi felhívás jelenik meg. A kutatás-fejlesztési pályázatoknál az innováció megvalósításához kapcsolódó technológiai berendezésekre, bérekre, anyagra és szolgáltatásra lehet a támogatást igénybe venni. Budapesten kívül az összes megyéből lehet pályázni.

A vállalkozások méretkategória szerint 50 millió–1 milliárd forint támogatásra jelentkezhetnek.

A mikro- és kisvállalatoknál akár a 70 százalékot is meghaladhatja a támogatási intenzitás, amely a cégméret növekedésével csökken.

Papadimitropulosz Alex
Fotó: VG

A legjobban várt pályázati csomag a beruházásokat támogatja, néhány kiírásnál az első körös verzió már elérhető.

A 2020-ban nagy sikert aratott, technológiai fejlesztést támogató pályázat (70 milliárd forint kiosztott támogatás) folytatása már elérhető Vinop 1.2.1-21 kódszám alatt, az egy pályázó által kapható támogatás csaknem 630 millió forint

– húzta alá Papadimitropulosz Alex. A 200 milliárdos keretű pályázatnak a tervek szerint akár háromezer nyertese is lehet. Továbbá az IFKA (Iparfejlesztési Nonprofit Kft.) adatai alapján számos jel arra utal, hogy több tematikus pályázat is várható az év elején. Ilyen

  • az egészségipari pályázat 23 milliárd,
  • az élelmiszeripari pályázat 35 milliárd,
  • a Magyar multi program 12 milliárd,
  • a Zöld bajnokok 7 milliárd,
  • illetve a műanyag termékek helyettesítésére kiírt pályázat 3 milliárd forint értékben.
  • Mindez azt jelenti, hogy az év eleji pályázatdömping összértéke meghaladja a 400 mil­liárd forintot.

    Összehasonlításként: 2020-ban összesen nem volt akkora összegű pályázati program, mint amekkora januárban várható – vont mérleget a Via Credit ügyvezetője. A leginkább várt visszatérő újdonság, hogy minden bizonnyal tartósan visszakerül a zöldmezős építési beruházások támogatási lehetősége a pályázati kiírásokba, ezt igazolja az eddig nyilvánosságra hozott felhívások részletezése. Már most látszik, hogy a hatóság bőkezű, akár 2 mil­liárd forint értékben is hajlandó egy-egy projektet támogatni. Az intenzitás 50 és 70 százalék között változik, a beruházási pályázatokra a nagyvállalatok általában nem jogosultak.

    vinop vállalkozások uniós támogatások pályázat
    Kapcsolódó cikkek