Magyar gazdaság

A pandémia segíti a zöldátállást

Németország tavaly tíz százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsátott ki.

A német kormány 2007-ben Angela Merkel kancellár vezetésével ígéretet tett arra, hogy 2020-ig mintegy 40 százalékkal csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását. Németország a kitűzött célt tavaly túlteljesítette, hiszen 42,3 százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás az 1990-es szinthez képest – derül ki az Agora Energiewende jelentéséből.

A berlini központú szervezet elemzése szerint

Németország tavaly 722 millió tonna szén-dioxidot bocsátott a légkörbe, 10 százalékkal, vagyis 82 millió tonnával kevesebbet az egy évvel korábbinál.

Az Agora a csökkenés kétharmadát a koronavírus-járványnak tulajdonítja: a járvány hatására az ipari energiafelhasználás nagymértékben visszaesett, 50 millió tonna káros anyagtól kímélve meg a légkört.

A pandémia nélkül a visszaesés csak 25 millió tonna lett volna, a mostani 42,3 százalék helyett csupán 38 százalékkal csökkent volna a károsanyag-kibocsátás az 1990-es szinthez képest.

A villamosenergia-ágazatban a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése a szén földgázzal és megújuló energiákkal való helyettesítésével magyarázható – nyilatkozta Patrick Graichen, az Agora Energiewende igazgatója a Deutsche Wellének. A németek tavaly első alkalommal az ország villamosenergia-termelésének több mint feléhez megújuló energiaforrásokat használtak a Fraunhofer Napenergia-rendszerek Intézete (ISE) szerint, ami tetemes növekedés a korábbi 46 százalékhoz képest. Hét százalékkal nőtt a napenergia-felhasználás, s már az összes villamosenergia-termelés egytizedét teszi ki, a szélenergia használata 5 százalékkal, 27 százalékra emelkedett, és 9 százalékos volt a biomassza felhasználásának aránya.

Fotó: Shutterstock

Míg a megújuló energiaforrások használata a villamosenergia-termelésben növekedett, a széntüzelésű termelés éves összehasonlításban csökkent: a lignit felhasználása ötödével, a kőszén használata 28 százalékkal esett vissza.

A pandémia a légi és szárazföldi közlekedésre is hatással volt.

A személygépkocsik és teherautók dízel- és benzinfelhasználása 9 százalékkal esett vissza, körülbelül 14 millió tonnával kevesebb szén-dioxid került a légkörbe. A repülési szektor összeomlása miatt 2020-ban előzetes becslések szerint a kerozin értékesítése az országban 55 százalékkal zuhant az előző évhez képest.

A tavalyi pozitív eredmények ellenére a párizsi klímacélok eléréséhez Németországnak továbbra is számottevően kell csökkentenie a szénfelhasználását, pontosabban 2035-re karbonsemlegessé kell válnia. Ellenkező esetben nem lesz képes a párizsi éghajlatvédelmi célokhoz megfelelően hozzájárulni – mondta Manfred Fischedick, a német Wuppertal Intézet vezetője.

Németország károsanyag-kibocsátás koronavírusjárvány zöldátállás
Kapcsolódó cikkek