Magyar gazdaság

Változatlanul hagyta kamatát a Fed

Az amerikai jegybank a gazdaságot segítő értékpapír-vásárlásait is változatlan ütemben és összetételben folytatja. A cikk frissült a FED magyarázó közleményével.

Amint várható volt, idei első ülésén is 0,00–0,25 százalékon hagyta az irányadó dollárkamatsávot a Federal Reserve (Fed), és más változást sem jelentett be a monetáris politikában. Az amerikai jegybank a gazdaságot segítő értékpapír-vásárlásait is változatlan ütemben és összetételben folytatja. A Fed ezúttal nem közölt friss gazdasági előrejelzéseket, és a decemberi ülése óta közzétett adatok nem szolgáltak olyan biztató fejleményekkel, amelyek a monetáris ösztönzők visszavonására teremtenének kilátást.

Federal Reserve Fotó: Shutterstock

Közleményében a Fed megerősítette, hogy továbbra is minden eszközével támogatja a járvány okozta hatalmas nehézségekkel küzdő amerikai gazdaságot, foglalkoztatási és árstabilitási céljai elérése érdekében.

A bank továbbra is havi 80 milliárd dollár értékben kíván állampapírt, és 40 milliárd dollár értékben jelzálogpapírokat vásárolni. A gazdaság kilátásai továbbra is jelentős mértékben a járványtól és a vakcinázástól függnek

– erősítette meg a jegybank.

A koronavírus elleni első vakcinák decemberi engedélyezése óta a Fed döntéshozói közt általánosan az a vélemény alakult ki, hogy a járvány okozta válság végjátékába léptünk, és a második félévtől erős indulhat.

Ezt a reményt erősíti az új elnök, Joe Biden által ígért 1900 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomag is, ugyanakkor eddig még az amerikaiak egytizedét sem oltották be a Covid-19 ellen,

és a döntéshozók azt is gyakran említették, hogy a gazdaságban, főképp a Fed által szorosan figyelt munkaerőpiacon komoly és nehezen gyógyuló sebeket ütött a járvány.

A várt gazdasági növekedés hirtelen lökést adhat az inflációnak is, ami végül elvezethet a monetáris politika szigorításához, de sietnie akkor sem kell a Fednek, mert a tavaly bejelentett új inflációcélzó rendszerben jó ideig tolerálhat két százaléknál magasabb inflációt is. Ezt a stratégiát tegnapi ülésükön meg is erősítették a Fed döntéshozói. Ugyanakkor már az első célzások a szigorításra komoly piaci mozgásokat indíthatnak, de az decemberben csak 1,4 százalék volt, és az inflációs várakozások is mérséklődtek a közelmúltban.

A gazdasági aktivitás és a foglalkoztatás javulásának sebessége mérséklődött az elmúlt hónapokban, és a gyengeség főleg a pandémia sújtotta szektorokban összpontosult

– fogalmazott a bank közleménye.

Mínuszban a New York-i tőzsde

Mínuszban nyitott és ezt követően is csökkenő tendenciát mutattak a New York-i főbb részvényindexei.

A Fed bejelentésének idején

– a 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 1,38 százalékos,

– az S&P 500-as mutató 1,66 százalékos,

– a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,20 százalékos csökkenésben volt.

 

dollárkamatsáv Fed monetáris politika
Kapcsolódó cikkek