Magyar gazdaság

Átlagosan 600 ezer forintot tart otthon, párnacihában a lakosság

Tavaly év végére 66 080 milliárd forintra nőtt a magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyona.

Csaknem 6 ezer milliárd forint készpénzt tart otthon a magyar lakosság, a háztartások pénzügyi vagyona pedig tavaly mintegy 5500 milliárd forinttal gyarapodott. A tehetősek is megijedtek a járványtól 2020-ban az első hullámban, és gyorsan jelentős összegeket mobilizáltak. Mostanra azonban ismét csökkent a készpénz- és betétállományuk, a befektetési alapokban tartott megtakarításuk viszont megugrott – derül ki a Blochamps Capital legfrissebb vagyonos piaci és lakossági elemzéséből.

Tavaly év végére 66 080 milliárd forintra nőtt a magyar háztartások bruttó pénzügyi vagyona,

ami éves alapon 5 445 milliárd forintos gyarapodás. A kötelezettségek nélkül számított nettó pénzügyi vagyon 54 544 milliárd forint, ebből klasszikus pénzügyi vagyonként 38 141 milliárd jelenik meg közvetlenül a bankszektorban.

Legfrissebb összegzésük szerint a magyar lakosság klasszikus (azaz a vállalati részesedésektől és az egyéb hitelkövetelésektől megtisztított) pénzügyi nettó vagyonának csaknem 23 százaléka, azaz 8700 milliárd forint fekszik látra szóló betétekben, 21 százalék, azaz megközelítőleg 8100 milliárd forint hosszú lejáratú kötvényekben.

forint hungary money
Fotó: Getty Images

A készpénzállomány aránya 15 százalék, az fejenként mintegy 600 ezer forintot tartunk otthon, a “párnacihában”.

Ugyancsak 10 százalékot meghaladó részesedéssel bírnak a biztosítások (4968 milliárd forint), valamint a befektetési jegyek (4519 milliárd forint) a lakossági klasszikus pénzügyi összportfólión belül. A lekötött betétek aránya 9,3 százalék, azaz összesen 3531 milliárd forintot fektettek be ilyen formán a lakossági ügyfelek. A rövid lejáratú kötvények és a tőzsdei részvények hányada elenyésző (3,4 illetve 3 százalék).

A Blochamps 2021 első negyedéves összegző adatai szerint a tehetősek továbbra is

  • elsősorban államkötvényekben tartják a pénzüket (40 százalék),
  • ezt követik a befektetési alapok (28 százalék),
  • a készpénz és a betét (20 százalék).
  • A részvények hányada jelenleg 9 százalékra tehető.
  • A kimutatás felhívja a figyelmet, a vagyonos réteg

    legfelső egy százaléka az elmúlt időszakban is intenzíven gazdagodott Magyarországon.

    Közben megváltoztak a legfelső vagyondecilis befektetési és kommunikációs szokásai, sőt a Blochamps felmérése szerint 2021-ben e réteg jellemzően már idősebb tagjai már korántsem vagyonuk néhány százalékos átértékelődése foglalkoztatja megoldandó problémáik között, hanem egészségi állapotuk és életvitelük tartós átalakulása.

     

    részvény állammpapír forint lakossági vagyon készpénz kötvény betét háztartások vagyona
    Kapcsolódó cikkek